tiistai 2. toukokuuta 2017

Työn ja opiskelun yhdistäminenTyöskentelin koulun ohella kesän 2016 jälkeen, aina vaihto-opiskelun alkamiseeni saakka eli tammikuuhun 2017. Jäin töihin, sillä halusin kokeilla minkälaista olisi työskennellä koulun ohella ja samalla keräsin rahaa vaihto-opiskeluani varten. Viihdyin töissä kesän ajan, sillä työporukka oli niin mahtava ja tämä myös syynä, miksi halusin jäädä töihin.

Työnantajan kanssa keskustelimme, että tekisin n. 20 tuntia viikossa, mutta jatkuvasti se oli vähintään 24 tuntia ja joulun alla tein jopa täyttä viikkoa. Minulle ei ollut ongelma tehdä työtä enemmänkin, mutta kaikki aika töissä oli koulusta ja sosiaalisesta elämästä pois. Stressi lisääntyi valtavasti. Tietysti olisin voinut sanoa työnantajalleni, että vähempikin riittää, mutta kuitenkin hieman rahan ahneena jatkoin työskentelyä enemmillä tunneilla, mistä oli sovittu.

Vaikka koulua ei enää kolmannella vuodella ole paljoa, niin jonkun verran tehtäviä silti oli ja niiden tekemiseen piti löytää aikaa ja energiaa. Välillä itsellä koulutyöt jäivät hieman viime tinkaan ja iltavuoron jälkeen olin niin väsynyt, etten yksinkertaisesti olisi jaksanut enää miettiä koulutöitä. Itse kuitenkin tiedostin, mihin ryhdyin ja koulu oli hoidettava, vaikka kävin töissä.

Oma neuvoni olisikin, että töitä saa koulun ohella tehdä, mutta kannattaa huolehtia myös muusta elämästä. Omat rajansa on tiedostettava, jottei pala täysin loppuun. Koulu ja työ ovat molemmat tärkeitä, mutta aikaa täytyy jäädä myös ystäville ja itselle.

Kaikille työn ja opiskelun yhdistäminen ei kuitenkaan sovi. Eikä se ole aina itsestä kiinni, että vaikka kokisi pystyvänsä siihen, niin joskus koulua on niin paljon, ettei aika yksinkertaisesti riitä. Koulutuksen loppupuolella onkin yleisempää työskennellä samalla, sillä kurssit alkavat käydä silloin vähiin ja vapaa-aikaa löytyy enemmän. Itse tästä oppineena voisin sanoa, että työnteko opiskelun ohella sopii minulle, mutta jatkossa koulu menee edelle ja töitä tehdään, jos aika riittää.