perjantai 12. toukokuuta 2017

Työharjoittelu osana liiketalouden opintojaHarjoittelu on osana liiketalouden tutkintoa ja se on kaikille pakollinen suoritettava. Opintopisteitä harjoittelusta tulee kertyä 30. Yksi opintopiste vastaa noin 27 tehtyä tuntia. Jos harjoittelun suorittaa täyspäiväisenä niin kuukausia kertyy noin 5.  Harjoittelun voi suorittaa kotimaassa tai myös ulkomailla. 

Mitä hyötyä on harjoittelusta?

Harjoittelu saattaa joistain tuntua vain pakollisesta suoritettavalta, mutta oikealla asenteella se on paljon muutakin. Harjoittelu on opiskelijalle itselle hieno tilaisuus nähdä millaista työtä voi mahdollisesti tehdä valmistumisen jälkeen. Se usein avaakin ovia työelämään, joko jatkamalla samassa paikassa valmistumisen jälkeen tai hakemalla uutta työpaikkaa apunaan ansioluettelossa oleva työharjoittelupaikan merkintä. Harjoittelupaikan kautta voi myös saada itsellensä opinnäytetyön aiheen.

Harjoittelu on siis jotain mistä kannattaa ottaa kaikki irti. Valitse sellainen työpaikka missä työskenteleminen oikeasti kiinnostaa ja mistä on hyötyä tulevaisuuden kannalta. Totta kai kaikenlainen työkokemus on hyvästä ja avartaa, mutta en suosittele valitsemaan työpaikkaa, vaikka se olisi mahdollisesti helpommin saatavilla, josta jo valmiiksi tiedostaa, ettei se ole yhtään oma juttu tai ettei sitä tule jatkossa tekemään.

Mistä harjoittelu koostuu?

Harjoittelu koostuu kahdesta 2,5 kk:n vaiheesta. Ensimmäisen vaiheen työ voi olla hieman ”tavallisempaa”, mutta toisessa vaiheessa työn tulisi sisältää jo hieman haastavampia työtehtäviä ja jotain missä liiketalouden opiskelija pystyy hyödyntämään koulussa oppimaansa. Molemmat vaiheet ovat 15 opintopisteen verran, eli yhteensä 30 opintopistettä. Vaiheet voi tehdä joko samassa tai eri työpaikassa, riippuen omasta tahdosta tai työpaikan tarjoamista mahdollisuuksista myös haastavampiin työtehtäviin. Vaiheita ei siis tarvitse suorittaa heti peräkkäin. Itsellä tarkoituksena on suorittaa vaiheet eri paikoissa, jotta saan mahdollisimman paljon erilaista työkokemusta. 

Koululta saatava esite minkä voi antaa työnantajalle


Saako harjoittelusta palkkaa?


Jos joitain huonoa sanoisin harjoittelusta, niin on valitettavan yleistä, että useat työpaikat eivät tarjoa palkkaa tehdystä työstä, koska olet työpaikalla oppimassa ja harjoittelijalle palkanmaksu ei ole pakollista. Yleensä palkattomassa harjoittelussa saa esimerkiksi ilmaisen lounaan, mutta ei se ole paljon mitään siihen nähden, että normaalisti tehdystä työstä saisi maksun.  Vain nimike ”harjoittelija” saattaa viedä tämän etuuden pois, vaikka työ olisi täysin samanlaista, mitä muut tekevät. Toiset työpaikat saattavat maksaa pienen korvauksen tehdystä työstä (esim. 400€/kk) ja on sekin tyhjää parempi, mutta mielestäni harjoittelija tulisi olla oikeutettu edes lähtötason palkkaan. Koulu kyllä kannustaa työpaikkoja maksamaan korvausta tehdystä työstä, mutta se ei ole mikään edellytys. Etenkin Tampereella, kun kilpailu harjoittelupaikoista on kovaa, ei ehkä ole vara valita ottaisiko harjoittelupaikan josta saa tai ei saa korvausta.

Itsellä opiskelijana ei olisi vara olla kesää palkattomassa työssä, joten siksi hoidan harjoittelun muuna ajankohtana. Harjoittelun ensimmäisen suositellaan alkavaksi esimerkiksi toisella vuodella, jotta työssä pystyy hyödyntämään oppimaansa. Toisen vaiheen voi tehdä siihen perään, jos ajankohta on sopiva tai myös myöhemmin.