torstai 4. toukokuuta 2017

Liiketalouden opiskeleminen Itävallassa


Olen nyt suorittamassa opiskelijavaihtoani Itävallassa Kremsissä ja käyn täällä koulua nimeltään IMC University of Applied Sciences Krems.  Olen vaihdossa helmikuusta kesäkuuhun ja kursseja olen valinnut yhteensä 25 opintopisteen verran. Ne ovat integrated business communication, project management processes, IT in project management, controlling, German advanced sekä sport tourism.

Opiskelu käytännössä

Mitä olen huomannut täällä opiskellessani niin opettajat ovat todella osaavia. Lisäksi monilla opettajista on opetuksen lisäksi myös jokin toinen työ ja opettaminen on yleensä enemmänkin sivutoimena. Opinnoista järjestetään koko-aikainen ja osa-aikainen koulutus, niin kuin suomessakin on päivä – ja monimuotototeutus. Minkä koen oudoksi, on se, että kursseja ei pidetä joka viikko samaan aikaan niin kuin suomessa yleensä on tapana. Täällä esimerkiksi saksaa minulla on usein kerran viikossa, mutta joillain viikoilla kaksi kertaa. Tämän jälkeen meillä tuli kuukauden tauko ennen seuraavaa tuntia. En ehkä oikein pidä tästä epäsäännöllisyydestä, sillä esimerkiksi kuukauden tauon aikana ehtii jo ehkä hieman unohtaa oppimaansa. Tämän lisäksi monet kursseistani on yleensä iltaisin pidettäviä, mutta se on vain sattumaa, sillä tunteja on myös aamupäivisin ja päivisin.

Erasmus+ Learning Agreement

Project Management Processes

Suosikkikurssini on ehdottomasti project management processes ja IT in project management. Kurssit ovat periaatteessa kaksi eri kurssia, mutta ne tuli molemmat valita. Ei ollut mahdollisuutta valita vain toista, sillä ne linkittyivät toisiinsa erittäin oleellisesti. Opettaja vaatii oppilailta todella paljon molemmilla kursseilla, mutta koen, että se on vain hyväksi. Kokeeseen lukeminen ainakin helpottuu, kun joka tunnilta meidän täytyy tehdä Meeting of Minutes, jonka tulee sisällyttää kaikki tunneilla käydyt asiat. Tämän lisäksi meidän tulee aina seuraavaa tuntia varten lukea oppikirjasta kappale ja tehdä siitä tiivistelmä ja agenda seuraavalle tunnille. Opettaja on ehdottoman jyrkkä sen asian suhteen, että kotiläksyt tulee aina olla palautettuna 24 tuntia ennen seuraavan tunnin alkua tai muuten tehtävistä ei saa arviointia.

Project Management kirja
Sport tourism

Sport tourism ei ole varsinaisesti liiketaloutta, mutta liiketalous on helposti yhdistettävissä moneen eri aiheeseen ja tunneilla käydään liiketaloudellistakin näkökulmaa urheiluturismista. Olen mukana osa-aikaisten opiskelijoiden ryhmässä, sillä kokoaikatoteutus oli täynnä, kun ilmoittauduin kurssille. Ryhmässä on kuitenkin myös muita vaihto-opiskelijoita, niin kurssille ei tarvinnut mennä tuntematta sieltä ketään. Kokoaika- ja osa-aikatoteutus eivät eroa opetukseltaan mitenkään paitsi, että osa-aikatoteutuksen tunnit ovat aina perjantai iltapäivisin ja lauantai aamuisin. Se on välillä hieman puuduttavaa, mutta kurssi on sen verran mielenkiintoinen, että aikataulu ei ole minulle niin suuri ongelma. Opettajia tässä aineessa on kaksi ja molemmat todella mukavia ja osaavia.

Controlling ja Integrated business communication

Haastavin kursseistani on controlling. Jo TAMKissa minulla on ollut hieman ongelmia kirjanpidon kurssien kanssa ja siltikin jostain kumman syystä valitsin täällä kurssin joka on osittain kirjanpidollista :D Uskon kuitenkin, että kun jaksan tarpeeksi harjoitella niin tulen selviämään kurssista.

Integrated business communication kurssi oli todella intensiivinen, sillä sen kesto oli vain yhden viikon. Tunnit olivat kuitenkin koko päivän mittaisia ja kävimme lisäksi vierailulla Yhdistyneitten kansakuntien teollistamisjärjestön päämajassa Wienissä ja se reissu oli erittäin mielenkiintoinen. Koe ei kuitenkaan ollut samalla viikolla kuin kurssi oli pidetty vaan pari viikkoa myöhemmin, jotta oppilailla oli aikaa valmistautua siihen.YK kestävän kehityksen tavoitteet

On ollut mukavaa päästä näkemään, millaista liiketalouden opiskelu on eri maiden välillä ja voin sanoa, että Itävallan opiskelutyyli vetää kyllä hyvin vertoja Suomelle!