sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Työhaastattelun syvin olemus


Nyt harmittaa! Hiljattain olin mukana pitkässä rekrytointiprosessissa erääseen isoon myyntitaloon ja viime metreillä karsiuduin tehtävään valittujen joukosta. Tästä kokemuksesta sisuuntuneena haluan jakaa joitain vinkkejä, joiden avulla voit maksimoida omia mahdollisuuksiasi onnistua työhaastattelussa ja päästä haluamaasi työpaikkaan.

Painota haastattelussa ja työhakemuksessa omaa kiinnostusta toimialaan

Laiminlöin tämän kohdan. Pidin jollain tavalla itsestään selvyytenä, että haastattelija tietää minun olevan kiinnostunut toimialasta, jolla yritys tekee bisnestä Iso virhe. Painotin liikaa itse yrityksen arvoja ja toimintatapoja. Perustelin painavasti oman sopivuuteni virkaan, mutta kiinnostukseni toimialaa kohtaan jäi varmasti kysymysmerkiksi, sillä en maininnut siitä sanaakaan työhakemuksessa tai haastattelussa. Lisäksi kerroin innoissani opinnäytetyöstäni, joka ei oikein osunut tähän haettavaan virkaan. Haastattelijalle saattoi jäädä epävarma kuva minun tulevaisuudesta ja kiinnostuksesta tällä toimialalla.

Jos yritys on iso, selvitä tarkasti mitä rekrytoiva yksikkö tarjoaa asiakkailleen

Valitsin väärän tulokulman omille vahvuuksille suhteessa rekrytoivan yksikön pääasialliseen liiketoimintaan. Paljastin ikään kuin omat korttini liian aikaisin, kun en ollut selvillä, mitä yksikkö todellisuudessa tekee. Kerro vahvuuksistasi nitoen ne yrityksen tarjoamiin tuotteisiin ja palveluihin.

Jos työpaikkailmoitus jättää vähänkin kysymysmerkkejä ilmaan, kannattaa rekrytoijalle soittaa tai laittaa sähköpostia lisätietoja kysellen. Tällainen aktiivisuus voi hyvinkin jäädä rekrytoijan mieleen positiivisesti, eikä sitä koeta häiritseväksi.

Käy työhaastatteluissa

Vaikka saisit kutsun johonkin ei niin kiinnostavaan työhaastatteluun, mene ihmeessä. Haastatteluissa kannattaa aina käydä, sillä niissä on mahdollisuus oppia itsestä ja haastattelutilanteesta todella paljon. Kokemusta saa vain kokemalla.

Tutustu ennen haastattelua haastattelijan historiaan esimerkiksi LinkedInin kautta. Näin voit hieman luoda mielikuvaa, millaista haastatteluhetkeä voisi olla odotettavissa. Lisäksi voit asemoida omia vastauksia haastattelijaa miellyttävään muotoon, jos teillä sattuu vaikkapa olemaan samoja kiinnostuksen kohteita tai koulutushistoriaa.

Haastattelun jälkeen peilaa haastattelukokemusta odotuksiisi ennen työhaastattelua. Osuivatko arvioisi oikeaan ja mikä meni mahdollisesti pieleen? Kirjaa kokemukset tuoreeltaan muistiin ja voit käyttää niitä apuna tulevaisuuden haastatteluhetkissä.

Vedä videohaastattelu ilman käsikirjoitusta

Videohaastattelut ovat yleistyvät kovalla vauhdilla. Ne ovat erinomainen tapa tuoda esiin omaa persoonaa. Sen takia älä käsikirjoita niitä. Varsinkin jos videohaastattelu toteutetaan niin, että se nauhoitetaan, jonka jälkeen rekrytoija katsoo sen jälkikäteen.

Sain kiitosta siitä, että videoni vaikuttivat luonnollisilta ja siitä, että niistä näkyi todellinen persoonani. Vedin videot rennosti rupatellen, vaikka jännitti pirusti vähäisestä videolla esiintymiskokemuksesta johtuen. Toki mietin hetken, millaisia asioita tulen videolla sanomaan, mutta en laatinut tiukkaa käsikirjoitusta. Jopa hieman änkytin.  Saattaa olla, että suuri painoarvo on, sillä miten videolla esiinnyt verrattuna siihen mitä kaikkea siinä sanot. Ja suosittelen harkitsemaan video cv:n tekemistä, vaikka se ensiksi hurjalta tuntuisikin!

Mieti palkkatoive etukäteen

Menin hieman hämilleni, kun minulta kysyttiin palkkatoivettani, sillä oletin palkkauksen perustuvan TES: iin ja siinä ei olisi vielä neuvoteltavaa johtuen vähäisestä kokemuksestani. No väärin oletettu ja ainahan rekrytoija saa palkkatoivetta kysellä. Olin toki tutustunut tämän työpaikan noudattamaan TES: iin ja hetken mietittyäni annoin sen mukaisen vastauksen.

Suosittelisin näin jälkikäteen vastaamaan 10-20 % enemmän kuin TES on, jos tunnet olosi epävarmaksi. Näin annat kuvan, että sinulla mielestäsi tarjota rekrytoivalle firmalle arvokkaampi paketti, kuin TES antaa olettaa pelaamatta itseäsi ulos liiallisella palkkatoiveella, joka ei välttämättä ole sopusoinnussa ”näyttöjesi” kanssa.

Tässä hengessä...

Näin jälkikäteen mietittynä tässä pieleen menneessä haastattelussa olisi pitänyt tehdä monta asiaa toisin. Heti haastattelun jälkeen olin varma, että nappaan paikan rallatellen, mutta tämä oletus pohjautui liikaa edellisiin työhaastatteluihin, joissa olin onnistunut. Ensimmäiseksi tieto, etten tullut valituksi tuntui musertavalta, mutta nyt tämä kokemus on yksi opettavaisimmista ikinä.  


Mielestäni puuttuvaa työkokemusta voi aina kompensoida omalla asenteella ja aidolla kiinnostuksella haettavaa virkaa kohti. Kun onnistut vakuuttamaan rekrytoijan innostuksestasi ja asenteestasi, olet vahvoilla. Tsemppiä kaikille työhaastatteluihin ja työnhakuun!