torstai 27. huhtikuuta 2017

Kv-tuutorointi

Haku ja kv-tuutoriksi pääseminen

Oma hakuni kv-tuutoriksi ei vaatinut muuta kuin ilmoittautumisen haastatteluun ja haastattelusta läpi pääsemisen. Oman tietämyksen mukaan kaikki haastateltavat valittiin, kunhan vain osasi englantia sen verran, että tulee ymmärretyksi. Vaikka kaikki halukkaat pääsivät, niin silti tuutoreita oli liian vähän vaihto-oppilasmäärään verrattuna. Siksi jokaisen tulikin valita tuutoiroitavia n. 2-4. Itselläni tuutoroitavia vaihto-opiskelijoita oli neljä.

Tuutorikoulutus oli pari kertaa koulun jälkeen järjestettävä tilaisuus, jossa käytiin lävitse, mitä kaikkea tuutorilta vaaditaan ja miten valmistautua olemaan tuutori. Koulutuksen jälkeen saimme listan sähköpostiin tulevista vaihto-oppilaista ja sieltä tuli valita itsellensä tuutoroitavat. Kun valinnat oli tehty, oli omaan vaihto-oppilaisiin oltava yhteydessä ja täytettävä heitä koskeva lomake, jossa kysyttiin mm. nimi, saapumispäivämäärä, lennon numero ja oliko kiinnostusta Survival Kitiin. Survival Kit on siis vaihto-opiskelijoita varten tehty pakkaus, mikä sisältää mm. petivaatteet ja astioita.

Survival Kitit tuli hakea Tamkon toimistolta ennen kuin omat vaihto-oppilaat saapuivat Suomeen ja viedä ne heidän asuntoihinsa. Tämä edellytti siis, että avaimet asuntoon tuli myös olla hankittuna. Kun vaihto-opiskelijat saapuivat, heitä kuului olla vastassa riippuen siitä, millä he tulivat Tampereelle, joko esimerkiksi linja-autoasemalla tai Pirkkalan lentokentällä. Matkakorvauksen sai myöhemmin TAMKilta.

Tämän lisäksi tuutorin tulee osallistu kahteen järjestettävään tapahtumaan, jotka itselläni olivat orientaatioviikko sekä Tukholman reissu. Lopuksi tulee myös kirjoittaa tuutorointiraportti. Vaikka tuutoroinnissa oli paljon pakollisia hommia, on se kokemuksena ollut kuitenkin todella antoisa ja jos aikaa riittäisi lähtisin hommaan varmaan ensivuonnakin.


Kuva Kv-tuutorin t-paidasta


Miksi lähdin kv-tuutorointiin?

Kuten jo aikaisemmin mainitsin, hain kv-tuutoriksi, sillä halusin päästä tutustumaan uusiin ihmisiin ja koin, että englannin kielen taitoni vaati hieman harjoittelua vielä etenkin sanavalmiuden kanssa. Nyt keväällä lähdin itse vaihtoon Itävaltaan ja tiedän, että yksin lähteminen uuteen maahan ja uuteen kulttuuriin on hieman pelottavaa ja siksi halusin olla täällä tukemassa heitä, jotka kokivat saman, mitä minä koin nyt. Itsellä ei ollut ketään vastassa, kun saavuin tänne, mutta satuin tutustumaan heti vaihtokohteen rautatieasemalla toiseen vaihto-oppilaaseen ja yhdessä lähdimme etsimään asuntolaamme.


Mitä hyötyä on tuutorina toimimisesta?

Tuutorina toimiessa saa kaksi opintopistettä, kun on suorittanut kaiken siihen vaadittavan. Tämän lisäksi tutustuu uusiin ihmisiin ja saa kontakteja eri puolilta maailmaa. Riippuen tietysti mistä omat tuutoroitavansa valitsee. Englannin kieli kehittyy ja saa enemmän rohkeutta uskaltautua puhumaan, vaikkei kaikkea täysin osaisi. Omalla kohdalla olen ainakin huomannut, että vaikka pääosin tietää ja osaa kielen niin aina välillä puhuminen on sanojen haeskelua ja hieman takertelevaa, mutta jatkuvasti se parantuu ja aina kuitenkin olen tullut ymmärretyksi. Kansainvälinen tuutori TAMKissa TAMK tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden toimia tuutorina. Vaihtoehtoja on esimerkiksi vertaistuutori, markkinointituutori, kv-tuutori tai aktiivituutori. Itselle mieleisimpinä vaihtoehtoina näistä nousi
vertaistuutori ja kun haku käynnistyi, niin hain tähän hommaan. En kuitenkaan päässyt haastattelusta läpi ja näin minua ei valittu vertaistuutorin hommiin. Myöhemmin sain kuitenkin idean, että hakisin KV-tuutoriksi ja kun siihen pääsin, niin en ole hetkeäkään katunut, että lähdin hommaan, vaikka välillä se on vaatinutkin minulta paljon aikaa ja vaivaa.