lauantai 29. huhtikuuta 2017

Ajatuksia vaihtoon lähdöstä ja siihen valmistautuminenLähdin nyt helmikuussa 2017 vaihtoon Itävaltaan ja olen täällä kesäkuun loppuun saakka. Tiedän, että vaihto-opiskelu tulee olemaan kokemuksena hieno ja nyt jo kohta kolme kuukautta täällä olleena olen nähnyt ja kokenut paljon kaikkea uutta ja vielä on monia mahtavia kokemuksia edessä! Vaihto-opiskeluun lähteminen vaatii kuitenkin paljon valmisteluja, mutta ehdottomasti on sen arvoista.

Miksi lähteä vaihtoon?

Vaihtoon lähteminen on aina itselle ollut jotain, mitä on tosi paljon halunnut. Syynä ehkä enimmäkseen se, että haluan kokea paljon uusia asioita ja mikä sen parempi kuin lähteä asumaan toiseen maahan. Valitsin vaihto-opiskelumaaksi Itävallan, sillä olen aina halunnut käydä siellä. Vaihto-opiskelu ei itsellä tule olemaan kuin viisi kuukautta, joten aika tulee menemään todella nopeasti. Jos epäilyttää se, että aika on liian pitkä olla pois kotoa.

Ehdottomasti halusin myös lähteä siksi, että pääsen harjoittamaan englannin ja saksan kielen taitojani. Saksaa olen opiskellut jo yli kuusi vuotta, mutta missään sitä ei varsinaisesti ole päässyt käyttämään. Englantia sen sijaan tulee useammin käytettyä, mutta kyllä sekin harjoitusta kaipaa :D etenkin sanavalmiuden suhteen.

Vaihto-opiskelu on kaiken hienoutensa kanssa myös todella opettavainen kokemus. Se, että lähtee yksin toiseen maahan asumaan kasvattaa paljon. Toki on mahdollista hakea esimerkiksi kaverin kanssa samaan paikkaan, jos kokee ettei yksin halua. Itselle se kuitenkin oli ehdottomasti niin, että halusin lähteä yksin. Itävalta ei kuitenkaan eroa kauheasti Suomesta, joten mitään suurta kulttuurishokkia ei tullut ja Suomeen pääsee parissa tunnissa, jos tarve tulisi.

Nyt opiskellessa, jos joskus onkin hyvä tilaisuus lähteä vaihtoon! Myöhemmin ei ehkä tule samanlaista tilaisuutta ja koulun kautta ulkomaiseen yliopistoon osallistumisesta ei tarvitse maksaa. Tietysti vaihtoehtoisesti jos opiskelu ulkomailla ei innosta, voi lähteä tekemään työharjoittelua vaihtoon, mikä varmasti on myös todella opettavainen kokemus ja näyttää hyvältä ansioluettelossa!

Kuva Kremsin keskustastaMitä valmistautuminen vaatii?


Kuten jo aikaisemmin mainitsin, vaihtoon lähteminen vaatii jonkin verran työtä, on se silti pientä siihen nähden, mitä kaikkea vaihdosta saa irti. Hakuprosessi lähtee siitä, että SoleMovessa tekee hakemuksen. Hakemukseen sai listata useamman itseä miellyttävän vaihtokohteen tietysti siinä järjestyksessä, että ensimmäisenä kohteena on se maa, mihin eniten haluaa. Jos hakee Euroopan ulkopuolisiin maihin, täytyy sitä varten tehdä lisäksi motivaatiokirje.

Haun jälkeen sähköpostiin tulee jonkin ajan kuluttua sähköposti siitä, mihin maahan on tullut hyväksyttyä. Tämän jälkeen on hyvä mennä TAMKin Intraan ja siellä kohtaan kansainvälinen opiskelu- ja harjoitteluvaihto.  Sen alta Student exchange, outgoing ja sieltä löytyykin kaikki tarvittava tieto ja myös listaus siitä, mitä pitää tehdä ennen ja jälkeen vaihdon.

Ennen vaihtoon lähtöä pitää tehdä Erasmuksen kielitesti ja itsellä se oli opetuskielestä johtuen englanti. Kielitesti tulee tehdä myös vaihdon jälkeen, jotta näkee oman edistymisensä. Tämän lisäksi on tietysti kaikkia muita käytännön asioita kuten esimerkiksi lentoliput, matkavakuutus, voimassa oleva passi, rokotukset, Kelaan ilmoitus opintotuen korotuksesta, apurahahakemus TAMKilta sekä asunto vaihto-opiskelu kohteessa.

Loppujen lopuksi lähetin Itävallan päähän niin monta erilaista vaadittua dokumenttia, etten meinannut perässä enää pysyä ja välillä meninkin sekaisin, että mikä dokumentti koskee mitäkin eli oliko kyseinen paperi nyt esimerkiksi koulua vai asuntolaa varten. Asiat kyllä selvisivät lopulta ja apua saa tarvittaessa esimerkiksi Tamkin outgoing students toimistosta.

Vaihdon ajankohta kannattaa miettiä, sillä nyt kolmannen vuoden keväällä itsellä on edessä täällä harjoittelupaikan sekä opinnäytetyön aiheen haku. Harjoittelun olen jo osittain suorittanut, mutta toinen vaihe puuttuu. Itävallasta käsin se on hieman vaikeaa, koska en pysty osallistumaan haastatteluihin, mutta onneksi on olemassa nykyään myös videohaastatteluja mikä helpottaa työpaikan saamista.