tiistai 24. tammikuuta 2017

Vinkkejä työnhakuun

Tähän aikaan vuodesta tulevan kesän kesätyöpaikkojen haku on kiivaimmillaan käynnissä. Liiketalouden 2. ja 3. vuoden opiskelijat etsivät harjoittelupaikkoja ja keväällä valmistuvat alkavat etsiä koulutukselleen sopivaa työpaikkaa. Työ- ja harjoittelupaikan etsintä aiheuttaa monille päänvaivaa. Mistä voisi löytää mahdollisia työpaikkoja ja kuinka niitä kannattaa hakea? Keräsin tähän kirjoitukseen vinkkejä, jotka voivat auttaa työnhakuprosessissa.

Avoimet työpaikat
Arviolta 70-80 % työpaikoista on niin sanottuja piilotyöpaikkoja. Se tarkoittaa sitä, että niitä ei ilmoiteta julkisessa haussa. Työntekijän etsiminen voi olla työnantajalle raskas ja kallis prosessi, joten siksi työntekijöitä yritetään löytää esimerkiksi verkostojen kautta.

Loppuosa, eli vain 20-30 % avoimista työpaikoista ilmoitetaan julkisesti ja näihin paikkoihin voi olla satoja hakijoita, jopa tuhansia. Erottuminen suuresta joukosta on vaikeaa, eikä rekrytoijalla ole aikaa käydä kaikkia hakemuksia tarkasti läpi. Työnhakijat käyttävät monesti suurimman osan ajastaa avoimessa haussa oleviin paikkoihin, mutta sen sijaan kannattaisi keskittyä piilotyöpaikkoihin.

Mistä piilotyöpaikkoja voi sitten löytää? Esimerkiksi seuraamalla uutisointia ja yritysten nettisivuja. Kannattaa myös laittaa avoimia hakemuksia yrityksiin, jotka kiinnostavat. Omia kontakteja on myös hyvä hyödyntää, kerro muille että etsit työpaikkaa.

Sosiaalinen media
Monen opiskelijan tulee vietettyä paljon aikaa sosiaalisessa mediassa ja sitä kannattaa hyödyntää myös työn haussa. Somessa voi seurata mielenkiintoisia yrityksiä ja nähdä mitä alalla tapahtuu. Jos yritys esimerkiksi ilmoittaa laajentavansa, se tarkoittaa yleensä uusia työpaikkoja. Silloin kannattaa heti lähestyä yritystä hakemuksen kanssa.

LinkedIn on hyvä työkalu, jonka käyttö on yleistynyt paljon viime vuosina. Sitä kannattaa hyödyntää verkostoitumisessa. Joskus siellä saatetaan myös ilmoittaa paikoista jotka eivät tule muualle hakuun.

Töitä hakiessa on hyvä myös tarkistaa oma verkkojalanjälki. Mitä työnantaja löytää jos googlaa nimesi? Tarkista, että nimelläsi ei löydy Googlesta mitään, mikä saattaisi haitata työpaikan saamista.


CV ja työhakemus kuntoon
Ansioluetteloa ja työhakemusta laatiessa tulee muistaa oikeinkirjoitus ja selkeys. Työhakemus kannattaa muokata kyseiseen paikkaa sopivaksi ja siitä on hyvä tehdä persoonallinen, näin erottuu joukosta. Hakemus kannattaa pitää lyhyenä ja ytimekkäänä, max 1 sivu.

CV on tänä päivänä yhä tärkeämmässä roolissa ja joskus työnantajat saattavat katsoa vain sitä. Varmista että CV on ajan tasalla, koulutukset ja työpaikat ovat aikajärjestyksessä ja liitä mukaan myös kuva itsestäsi. Kuvan tulisi olla asiallinen ja selkeä, ei mielellään selfie.

Työhaastattelu
Ennen kuin menet työhaastatteluun, hanki tietoa ja tutustu työnantajaan. Valmistaudu myös kertomaan itsestäsi ja osaamisestasi. On hyvä miettiä valmiiksi vastauksia kysymyksiin, joita haastattelija saattaa kysyä. Myös haastattelijalle voi esittää kysymyksiä ja niitäkin voi miettiä etukäteen.

Saavu haastatteluun hyvissä ajoin ja pukeudu tilanteeseen sopivasti. Mukaan kannattaa ottaa tarvittavat todistukset ja hakemus. Ensivaikutelma on hyvin tärkeä, joten tervehdi ja esittäydy asiallisesti.