lauantai 28. tammikuuta 2017

Opiskelijavaihto

TAMKista on mahdollista lähteä vaihtoon, kun on suorittanut vähintään 60 opintopistettä. Vaihtokohteita on laaja valikoima, joista jokainen vaihtoon haikaileva löytää varmasti mieleisensä. Minä ja entinen luokkakaverini Marja lähdemme vaihtoon Sloveniaan 13.2.2017. Tässä postauksessa ajattelin kertoa vähän vaihtoprosessista omien kokemuksien pohjalta ja omista valmisteluista ja fiiliksistä ennen lähtöä.

Vaihtokohteen valinta

Itselleni oli selvää jo ennen ensimmäisen vuoden alkua, että lähden vaihtoon jossain vaiheessa opintoja. Halusin mieluummin kakkosvuoden keväällä, kuin vasta kolmosella, koska kolmosella haluan keskittyä harjoitteluun ja opinnäytetyöhön, sekä toivottavasti olen silloin jo osa-aikaisesti oman alan töissä.

Ensimmäisen kerran mennessäni SoleMoveen, olin yllättynyt positiivisesti siitä, kuinka paljon vaihtoehtoja siellä oli. Alkuun kiinnostavimmiksi kohteiksi nousivat Thaimaa, Espanja, Italia ja Kreikka. Kun hakupäivä lähestyi, aloimme tutkimaan tarkemmin Marjan kanssa kohteita, ja huomasimme ettei kolmessa edellä mainitussa opeteta kunnolla englanniksi, joten ne karsiutuivat vaihtoehdoista. Thaimaa jäi pois ensimmäiseltä sijalta, koska tiesimme sinne olevan niin paljon hakijoita. Toinen syy oli se, että Marja oli sairastellut aina ollessaan Aasiassa, emmekä halunneet ottaa riskiä, että hän olisi koko ajan sairaana jos sinne pääsisimme. Siinä vaiheessa oltiinkin hetki vähän hukassa, että mihin me haemme, kun kumpaakaan ei kiinnostanut esimerkiksi Saksa tai Hollanti yhtään, ja niistä oli eniten kouluvaihtoehtoja.

Yhtenä iltana taas tutkiessani listaa, menin huvikseni katsomaan Slovenian University of Primorskan sivuille ja yllätyin positiivisesti. Koulu vaikutti hyvältä ja googlattuani Sloveniaa maana, alkoi se tuntumaan oikein varteenotettavalta vaihtoehdolta. Kerroin Marjalle löytämästäni vaihtoehdosta ja alkuihmetyksen jälkeen hänkin totesi sen hyväksi kohteeksi. Lopullisessa haussa Slovenia oli kuitenkin vasta meillä toisena, ensimmäisenä taisi olla Kypros. Olimme kuitenkin erittäin iloisia kuullessamme, että pääsimme Slovenian kouluun, koska olimme sitä harkinneet ensimmäiselle sijalle. Slovenia oli molemmille aivan tuntematon kohde ennen kuin päätimme sen laittaa hakulistaamme. Nyt vuoden aikana on tullut etsittyä siitä tietoa kerta jos toinenkin ja kuultua maasta vain hyvää, ja odotamme jo innoissamme lähtöä.
Meidän tuleva kotikaupunkimme, Koper sijaitsee aivan Adrianmeren rannalla, Italian rajan tuntumassa.Hyväksyntä ja tarvittavat dokumentit

Viime syksynä tuli vielä virallinen hyväksyntä University of Primorskalta, jonka jälkeen pystyimme valitsemaan kurssit ja tekemään tarvittavat dokumentit. Meidän tapauksessa prosessi ei ollut niin mutkaton, kuin yleensä, koska meille lähetettiin ensin väärä kurssilista, jossa oli tarjolla vain turismin opintoja. Oletimme kuitenkin, että niitä meidän pitää ottaa, ja kv-koordinaattorimme hyväksyi kurssit.

Vajaan kuukauden päästä meille tuli Slovenian koululta kiireellinen viesti, jossa kysyttiin, olimmeko tahallamme valinneet turismin kursseja, kun liiketaloudenkin kursseja olisi englanniksi tarjolla. Siinä vaiheessa tuli erittäin turhautunut olo, koska jouduimme tekemään kurssivalinnat ja Learning Agreementin uudestaan pahimman tenttisuman ja ryhmätöiden palautusten keskellä. Saimme kuitenkin vihdoin oikean Learning Agreementin lähetettyä ja vastaukseksi saimme hyväksymiskirjeet kouluun. Koululle piti myös lähettää passin kopio ja virallinen passi- tai ajokorttikuva.

Ennen lähtöä

Valmistelut joita olen ennen lähtöä tehnyt:

-        Tarvittavat dokumentit vaihtokohteeseen
-        Mahdollisten reseptien uusiminen
-        Kolmannen vuoden suunnittelu OPOn kanssa
-        Rokotusten tarkistus ja tarvittavien rokotusten otto
-        Hammaslääkärissä käynti
-        Opintolainan ja -tuen korotuksen hakeminen
-        Apurahan hakeminen koululta
-        Vakuutukset kuntoon
-        Tarvittavat toimet oman asunnon pitämiseksi
-        Osoitteen siirto vaihdon ajaksi

Siinä olisi vähän listaa mitä olen tehnyt ja tulen vielä tekemään ennen lähtöä. Muistettavia asioita on aika paljon, mutta onneksi kaikki kouluun liittyvät asiat löytyvät opinto-oppaasta, missä on vaihtoon lähtevän check-list.


Omat fiilikset tähän asti ovat olleet pelkästään positiivisia ja pelkäänkin, että koska se ”paniikki” iskee, kun tajuan että en oikeasti näe läheisiäni aika pitkään aikaan. Onneksi Slovenia on niin lähellä, että osa läheisistäni on tulossa käymään kevään aikana. Odotan innolla kaikkea uutta mitä tulen kokemaan ja oppimaan. Uskon kasvavani paljon ihmisenä ja saavani lisää itsevarmuutta. Olen myös erittäin iloinen, että en lähde yksin, vaan aina on ystävä vierellä, jakamassa kokemukset ja lohduttamassa jos koti-ikävä yllättää. 

Kuva Google