maanantai 23. tammikuuta 2017

Ensimmäisen vuoden firmatoiminta

Liiketalouden opintojen ensimmäinen vuosi keskittyy suurimmaksi osaksi firmatoimintaan. Luokat jaetaan firmoihin, jotka toimivat vuoden aikana virtuaalimaailmassa, Kykylaaksossa. Firmoissa toiminta on pyritty tekemään mahdollisimman todenmukaiseksi, opiskelijat opettelevat kirjanpitoa, ostoa, myyntiä ja markkinointia firmatoiminnan kautta. Käytännössä siis firmat myyvät ja ostavat toisiltaan, ja kaikki pitää merkitä kirjanpitoon ja "tuotteet" tilata tukusta. Itse kerron nyt oman firmani kautta kokemuksia viime vuodesta.

5/5 Työvaatteet

Kuten firman nimestäkin voi päätellä, meidän alamme oli työvaatteet. Ensimmäinen tehtävämme oli keksiä, mitä myymme ja miten erotumme joukosta. Pitkän ideoinnin jälkeen päädyimme siihen, että työvaatteissamme olisi sisäänasennettuna RFID-tägi (Radio Frequency Identification). Lyhyesti selitettynä se tarkoittaa sitä, että työntekijät voisivat kirjautua työpaikoilleen sisälle ja ulos ilman kellokortteja, vain kävelemällä työvaatteet päällä tunnistimen ohitse, joka lukee tägin tiedot.

Kun firmat olivat keksineet liikeideansa, oli aika alkaa tekemään liiketoimintasuunnitelmaa, joka esiteltäisiin kaikille muille juhlasalissa. Siihen kuului olennaisesti firman nimen keksiminen, jota mietittiinkin pitkään ja hartaasti. Lopulta päädyttiin 5/5 Työvaatteisiin, josta saatiin paljon hupia ja myös kysymyksiä, varsinkin vanhemmilta ihmisiltä vuoden aikana. 

Firmamme logo
Kun liiketoimintasuunnitelmien esitykset oli pidetty, päästiin kunnolla vauhtiin firmatoiminnan kanssa. Firmat jaettiin kolmeen tiimiin, osto, myynti ja kirjanpito, ja jokainen tiimi hoiti vuorollaan yhtä osiota. Oma tiimini hoiti ensin kirjanpitoa, jota opin sitä kautta erittäin hyvin. Seuraavana olin myyntitiimissä, jossa teimme paljon mainoksia ja erilaisia kampanjoita. Ostotiimissä olin loppukeväästä, ja muistan että siitä jäi vähiten käteen, koska liiketoimintaa ei pahemmin enää siinä vaiheessa vuotta ollut. 

Firmoina saimme paljon tehtäviä, ja välillä tuntui että hukuimme erilaisiin esityksiin ja niiden valmisteluihin. Auttoi kuitenkin paljon että kaikki tehtiin aina koulussa ja ryhmänä. Yksi tehtävä oli tehdä firmalle nettisivut yhteistyössä Tikolaisten kanssa. Olin tässä projektissa projektipäällikkö ja mielestämme saimme juuri sellaiset nettisivut kuin toivoimme, ja yhteistyö sujui hyvin Tiko-opiskelijan kanssa. Nettisivu on jo valitettavasti poistettu käytöstä, joten en saa siitä kuvaa tänne.

Myyntitapahtuma Diili

Suurin tapahtuma firmoille oli kevättalvella järjestetty myyntitapahtuma. TAMKin aulassa järjestettyä tapahtumaa suunniteltiin pitkään ja hartaasti etukäteen, ja kaikki firmat olivat panostaneet hienosti omiin ständeihinsä. Melkein jokaisella oli erilaisia arvontoja, joista voitti sponsoreiden tuotteita ja palveluita. Meidän firma sai paljon yhteistyökumppaneita, joten palkintoja riitti. Pidimme ständillämme peliä, jossa ideana oli heittää RFID-tägiä työkenkään.

Työkenkäpeli

Tapahtumaa valmistelimme tekemällä mainoksia ja messutarjouksia, sekä hankkimalla sponsoreita. Saimme sponsoreita aika paljon, ja saimme myös yhteistyökumppanilta firmamme logon painettuna paitoihimme. Myyntitapahtuma oli kaikin puolin onnistunut, saimme myytyä paljon tuotteitamme ja teimme myös itse hyviä hankintoja.

Sponsoriseinä

Pohdintaa

Mielestäni ensimmäinen vuosi oli kaikenkaikkiaan erittäin opettavaista ja ennenkaikkea ihanaa aikaa. Omasta firmasta tuli tosi läheinen, koska vietimme niin paljon aikaa yhdessä. Firman kautta oppi myös yrittäjyyttä eri tavalla, kuin pelkillä luennoilla olisi oppinut. Kaiken kaikkiaan olen erittäin iloinen ja kiitollinen ensimmäisen vuoden firmatoiminnasta, koska tutustuin niin upeisiin ihmisiin ja opin paljon!

Melkein koko firma