perjantai 11. marraskuuta 2016

Opintopisteitä yrityskylässä

Mikä on yrityskylä?


Yrityskylä on kuudes ja yhdeksäs -luokkalaisille tarkoitettu talouden ja työelämän oppimiskokonaisuus, jonka toteuttajana toimii Taloudellinen tiedotustoimisto TAT. Oppimiskokonaisuuteen kuuluu kymmenen kouluilla käytävää oppituntia, joissa käydään läpi yhteiskunnan ja yritystoiminnan perusperiaatteita ja itse Yrityskylässä tapahtuva käytännönläheinen päivä, jossa oppilaat pääsevät toimimaan osana pienoisyhteiskuntaa, jossa he toimivat kuluttajina ja työntekijöinä.
Yrityskylään otetaan pääasiassa ohjaamaan toisen vuoden liiketalouden opiskelijoita. Yrityskylässä ohjataan viisi päivää, joista saadaan kaksi opintopistettä, jotka sisällytetään ammatillisten projektitöiden kurssiin. Halukkaille on myös tarjolla viisi ekstra päivää, joista saa kaksi opintopistettä lisää. Ohjaajia TAMKilta lähti tänä vuonna yrityskylään mukaan noin 50.

Päivän kulku


Ensimmäisenä lähdettiin liikkeelle siitä, että jaettiin ohjaajille yritykset, joissa toimittiin päivä avustamassa ja ohjaamassa koululaisia. Kun yritykset oli jaettu, laitettiin paikat valmiiksi oppilaita varten. Oppilaat saapuivat yrityskylään ja vastuuohjaajat pitivät heille alkupuheen, jonka jälkeen siirryttiin yrityksiin ja startattiin yritystoiminta. Ensimmäisiin tehtäviin kuului mm. pankkilainan hakeminen ja järjestämään yritys valmiiksi ottamaan asiakkaita vastaan.

Päivä kului todella sutjakkaasti, sillä oppilaat olivat reippaalla asenteella ja olivat hyvin omatoimisia ja innokkaita tekemään työtehtäviään. Ohjausta oppilaat tarvitsivat alussa, mutta päivän edetessä rohkaistuivat toimimaan enemmän omatoimisesti. Päivän päätteeksi pidettiin loppukokous, jossa yrityksien johtajat kertoivat missä heidän yrityksensä onnistui, millaista tulosta tekivät ja mitä päivästä jäi päällimmäisenä mieleen.

Kuva 1. Visuralla uuden kerrostalon suunnittelua
Kuva 2. Metsänhoitoyhdistyksellä oli simulaattori, jota pääsi päivän aikana ajamaan

Kuva 3. Oppilaiden tekemiä mainoksia yrityksistäPäivä oli mielestäni kaiken kaikkiaan onnistunut ja Yrityskylässä ohjaajana toimiminen oli mukava ja erilainen vaihtoehto suorittaa opintopisteitä ammatillisten projektitöiden kurssille. Voisin hyvinkin suositella ohjaajaksi lähtemistä muillekin liiketalouden opiskelijoille.

- Ville Kurvinen