tiistai 1. marraskuuta 2016

Millaista on olla yrittäjä?

Moikka!

TAMKissa opiskellessa olen alkanut ensimmäistä kertaa elämässäni kiinnostua myös yrittäjän urasta tulevaisuudessa. TAMKissahan on mahdollista hakea Proakatemiaan, joka on vain yrittäjyyteen erikoistunut puoli. Itse en sinne kuitenkaan lähtenyt hakemaan, koska koen saavani enemmän "perus"puolella. Halusin kuitenkin kuulla lisää yrittäjyydestä, joten haastattelin kolmea yrittäjää heidän kokemuksistaan tätä blogitekstiä varten.
Ensimmäisenä on isäni Hannu Vennonen, joka omistaa remontti- ja rakennusfirma T:mi Kiinteistökorjaus Vennonen. Hän on firmassa ainoa työntekijä. Toisena ovat Kalle ja Birgitta Räsänen, jotka omistavat Tampereen suosituimman ravintolan, Pizzeria Napolin.

T:mi Kiinteistökorjaus Vennonen

Miksi päätit alkaa yrittäjäksi?
- Minut lomautettiin silloisesta työpaikastani, ja ajattelin, että nyt olisi hyvä hetki perustaa oma yritys josta olin jo jonkun aikaa haaveillut.

 Kauanko olet ollut yrittäjä?
- 19 vuotta.

Aiempi työkokemus?
- Olen työskennellyt puuseppänä, sekä teollisuus- ja rakennusalalla. 

 Oliko alkuun pääsy ja asiakkaiden saanti vaikeaa?
- Ei ollut, koska pääsin heti tekemään entiselle työnantajalle hommia. Kavereiden yritys myös työllisti alussa paljon. Puskaradion kautta tuli melko paljon asiakkaita ja myös lehtimainosten kautta asiakkaat löysivät minut.

Mikä on yrittäjyydessä parasta ja pahinta?
- Parasta on olla itsensä herra, saa päättää itse koska tekee töitä ja koska lomailee. Pahinta on hiljaisemmat ajat, jolloin päässä pyörii koko ajan, että riittääkö rahat. Onneksi töitä on aina kuitenkin tullut. Miinuksena myös se että on oman onnensa nojassa, jos sairastut, niin kukaan ei maksa sinulle palkkaa.
Hannu Vennonen ja yksi tärkeimmistä työkaluista, eli työauto.
Miksi päätit toimia yksin, etkä palkata työntekijöitä?
Homma pysyy paremmin kasassa yksin, eikä minulle ole koskaan ollut tarvetta laajentaa. Riittää että olen pystynyt elättämään itseni ja perheeni. Joskus kiireisimpinä aikoina otan kausityöntekijöitä.

Miten markkinoit itseäsi vai markkinoitko?
- En nykyään oikeastaan markkinoi, aiemmin laitoin lehtiin mainoksia. Olen jo kotikaupungissani sen verran tunnettu, että töitä riittää ilman markkinointia, asiakkaat soittavat minulle, kun ovat kuulleet kehuja tutuiltaan.

Oletko koskaan meinannut lopettaa?
- Vaikka välillä on tosi rankkaa ja stressaavaa, niin en ole harkinnut lopettamista.

Terveiset yrittäjyydestä haaveilevalle?
- Yrittäjyys ei ole ruusuilla tanssimista. Pitää olla valmins tekemään paljon töitä, eivätkä työt lopu töistä lähtiessä, vaan usein tulevat kotiin mukaan. Silti en vaihtaisi normaaliin päivätyöhön!Pizzeria Napoli

Kuinka kauan olette olleet yrittäjiä?
- K: Aloitin vuonna 1992 ja kaksi vuotta myöhemmin Birgitta sanoutui irti silloisesta työpaikasta ja siirtyi kokopäiväiseksi Napoliin.

Aiempi työkokemus?
- B: Olen ollut oppaana ja kohdepäällikkönä Finnmatkoilla neljä vuotta, matkatoimiston päällikkönä, työvoimaneuvojana, sekä asuntomessuilla koordinaatorina
K: Olen ollut matkailualalla mm. matkatoimistossa, leirintäalueen päällikkönä ja reilut neljä vuotta Aurinkomatkoilla oppaana yhdeksässä eri maassa.

Mikä sai teidät valitsemaan olemassa olevan yrityksen ja juuri Napolin ostamisen?
- K: Olin ollut vuodesta 1990 aina vuoteen 1992 Elannolla kyseisen paikan ravintolapäällikkönä. Vuonna -92 Elanto ajautui velkasaneeraukseen ja tarjosi Helsingin ulkopuolella olevia toimipaikkoja silloisille esimiehille ostettavaksi. Useamman yön mietittyämme päätimme lähteä yrittäjiksi.
Pizzeria Napoli löytyy osoitteesta Aleksanterinkatu 31.
Oliko helpompaa aloittaa valmiin konseptin kanssa? 
- Tässä tapauksessa mielestämme ei. Elanto oli kahdeksan toimintavuotensa aikana saanut tämän ketjun (Pizzeria Nr1) niin taloudellisesti kuin maineellisesti erittäin huonoon kuntoon. Jouduimme tekemään alussa vuosia töitä saadaksemme karistettua vanhan huonon maineen pois. Näissä puitteissa syntyi mm. ajatus 100 pizzan listasta sillä halusimme erityä selvästi vanhasta Elannon ajan tarjonnasta.
Hyviä puolia konseptin perimisessä oli tietty operatiivinen perinne, joka jäi pizzerioista. Tarkoitan aivan konkreettisesti esim. pizzan tekemistä, tavaroiden hankintaa ja varastointia sekä henkilökuntatarvelaskentaa.

Mistä saitte idean, että haluatte alkaa yrittäjiksi yhdessä?
- Osittain päätös oli sen aikakauden tulosta, pahin lama-aika päällä ja Birgitalla määräaikainen työsopimus. Lisäksi liiketoiminta alkoi kasvamaan sen verran merkittäväksi että tarvittiin lisätyövoimaa myös työnjohdolliseen ja yritystoimintaan liittyvissä asioissa.


Onko Napoli ollut alusta asti yhtä suosittu kun nykyään?
- Ei, nykyinen tilanne on pikemminkin pitkäjänteisen työn ansiota. Elannon aikana Nr 1 Pizzeriat olivat ajautuneet todella syvään kriisiin muutenkin kuin taloudellisesti. Ei ollut minkäänlaista kehityssuunnitelmaa ja ravintolat tarvitsivat kipeästi upgreidausta nykypäivään. Pikkuhiljaa asiakkaat alkoivat palata ja selkeä käänne parempaan tapahtui 2000-luvun alussa.

Tunnelma Napolissa on kodikas ja lämmin.
Miten markkinoitte?
- Tähän olisi oikeastaan helpompi vastata miten emme markkinoi! Jo 90-luvulla selvisi ettemme pysty kilpailemaan hinnalla ns. halpispizzerioiden kanssa. 90-luvun myötä alkoi halpapizzojen myynti, kyseenalaisin keinoin. Totesimme ettei hintasotaan voi lähteä mukaan jos maksaa kaikki lainmukaiset velvotteet. Teimme silloin päätöksen ettemme harrasta hintatarjouskampanjoita ja olemme pitäneet tuon linjan edelleenkin. Emme juurikaan harrasta lehti- tai radiomainontaa, joskus olemme ostaneet halvalla tv-mainosaikaa mtv3:lta ja Neloselta. Pääsääntöisesti mainontamme on imagomainontaa ja tiedottamista. Urheilutapahtumissa, parkkihalleissa ja pylväsnäkyvyydellä pyrimme muistuttamaan ihmisiä olemassaolostamme.

Millaista on työskennellä oman puolisonsa kanssa?
- B: Ihanaa!!! ( Kalle täytti tämän kohdan)
K: Vuosien saatossa on kehittynyt kyky puhua työasioista myös siinä kodin ruokapöydässä melko neutraalisti, eli työasioista voimme olla kotonakin melko erimieltä mutta työpaikalle tullessa olemme yleensä päässeet sopuun yhteisestä linjasta. Yrittäjäuran alussa raha oli erittäin tiukalla ja näkyi tietysti myös perheen arjessa.

Parasta ja pahinta yrittämisessä?
- B: Parasta on aikataulullinen vapaus ja pahinta taloudellinen epävarmuus. Lasten ja työn yhteensovittaminen on myös välillä vaikeaa.
K: Parasta yrittämisessä on mahdollisuus päästä tekemään itse hyväksi ja toimivaksi mieltämiään asioita. Aina ne eivät onnistu tai toimi, mutta on mahdollisuus kokeilla. Stressaavinta on ehkä se aina tietyssä valmiudessa olo. Vaikka ei itse olisi paikalla puhelin soi 365 päivää vuodessa. Esimerkkejä vuosien varrella sattuneista kommelluksista ovat vaikkapa jouluaattona liikehuoneistoon murtautuminen, suuri vesivahinko, uunin tuleen syttyminen, vakavammat sairastumiset, murrot ja pienemmät vahingot. Eivät kysy paikkaa eivätkä aikaa vaan tulevat vaikkapa meidän ollessa lomamatkalla.

Terveisenne yrittäjyydestä haaveilevalle?
- Yrittäjäksi ryhtyvän on tajuttava että sitoutuminen yritykseen on 100-prosenttista. Yrittäjänä et oikeastaan voi enää sanoa (ainakaan ääneen;) ) ettei tänään oikein huvittaisi mennä töihin tai että töissä on ikävää/tylsää tms. Yrityksesi on aina mukana – myös sillä lomamatkalla. Toisaalta yrittäminen antaa huikeat mahdollisuudet kokeilla omia rajojaan ja taitojaan, sekä pakottaa opettelemaan uusia taitoja.