maanantai 18. tammikuuta 2016

Kansainvälisyys TAMKissa


Haaveiletko kansainvälisestä työurasta tai haluatko muuten vain maailmalle tutustumaan eri kulttuureihin ja keräämään uusia kokemuksia? TAMK tarjoaa opiskelijoille hyvät mahdollisuudet kansainvälistymiseen esimerkiksi opiskelijavaihdon tai ulkomailla suoritettavan harjoittelun kautta. Aina ei tarvitse lähteä edes Tampereen ulkopuolelle kansainvälistyäkseen vaan voit suorittaa esimerkiksi kursseja englanniksi tai ilmoittautua kansainväliseksi tuutoriksi.

Opiskelijavaihto


Opiskelijavaihto on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua vieraan maan kulttuuriin ja tapoihin, matkustella ja nähdä maailmaa. Vaihdon pituus vaihtelee yleensä kolmesta kuukaudesta vuoteen. TAMKilla on lukuisia vaihtokohteita sekä Euroopassa että Euroopan ulkopuolella. Vaihtokohteita kannattaa alkaa tutkimaan jo hyvissä ajoin sillä viimeinen hakupäivä yllättää nopeasti, uskokaa tai älkää! 

Myös aika haun jälkeen on kulunut hämmästyttävän nopeasti. Oma vaihtoni alkaa jo lähestyä muutaman viikon kuluttua. Suuntana on Belgia ja Brüggen kaunis kaupunki, jossa tulen viettämään seuraavat reilu viisi kuukautta.

TAMKin opiskelijoiden vaihtokokemuksia voi käydä lukemassa TAMKin vaihtoblogista

Harjoittelu ulkomaillaUlkomailta on mahdollista lähteä hakemaan vaihdon lisäksi myös työkokemusta. Tutkintoon kuuluvasta pakollisesta harjoittelusta on mahdollista suorittaa osa tai vaikka koko harjoittelu ulkomailla. Myös valmistumisen jälkeinen harjoittelu ulkomailla on mahdollinen. Harjoittelupaikka tulee jokaisen opiskelijan etsiä itse, mutta apua etsintään saa esimerkiksi TAMKin kansainvälisistä palveluista tai jobstep.net- palvelusta. 

Vaihtoa suunnitellessani mietin myös vaihtoehtona harjoittelua ulkomailla, mutta vaihto tuntui paremmalta vaihtoehdolta tuolloin, sillä molempia en saanut omaan aikatauluuni mahdutettua. Uskon, että harjoittelu ulkomailla on erinomainen vaihtoehto erityisesti niille, jotka suunnittelevat kansainvälistä uraa ulkomailla tai Suomessa. Ulkomailla suoritettu harjoittelu on valttikorttina työtä etsiessä!
Muita vaihtoehtoja kansainvälistymiseenKaikille ei vaihtoon tai harjoitteluun lähtö ulkomaille ole mahdollista. Onneksi kansainvälistymiseen ei aina vaadita ulkomaan reissua. TAMK tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa joitakin kursseja englanniksi. Itse kävin harjoittelemassa englanniksi opiskelua vaihtoa ajatellen syksyllä yhden kurssin verran. Kurssi oli mielenkiintoinen, englanniksi opiskeleminen toi sopivaa haastetta ja samalla pääsimme tutustumaan myös TAMKissa opiskeleviin vaihto-opiskelijoihin. 

Vaihto-opiskelijoihin tutustuminen ja heidän kanssaan työskenteleminen on helppo tapa kansainvälistyä ja oppia tuntemaan erilaisia kulttuureja. Yhteisten kurssien avulla myös vaihto-opiskelijat pääsevät tutustumaan paremmin suomalaiseen kulttuuriin. Mikäli olet kiinnostunut eri kulttuureista tai halukas opettelemaan uutta kieltä, onnistuu tämä Each one Teach one- kurssilla, jonka tarkoituksena on tuoda yhteen opiskelijoita eri kulttuureista. Kurssin tarkoituksena on, että opiskelijat pareittain tai pienissä ryhmissä opettavat toisilleen omista kulttuureistaan sekä kielestään. 


Each One Teach One- kurssista voit käydä lukemassa lisää kurssin omasta blogista

Each one Teach one- kurssin lisäksi opiskelijoille tarjotaan mahdollisuutta ryhtyä kansainväliseksi tuutoriksi. Kansainvälisenä tuutorina pääset auttamaan vaihto-opiskelijoita heidän sopeutumisessaan TAMKiin, Tampereelle ja Suomeen. Kansainvälisenä tuutorina toimimisesta ja hakuajoista löydät tietoa opiskelijakunta Tamkon nettisivuilta tamko.fi.