maanantai 5. lokakuuta 2015

Projektiopintoja Yrityskylässä

Liiketalouden toisen vuoden opintoihin kuuluu ammatillisten projektitöiden tekeminen, joiden avulla me opiskelijat saamme lisää valmiuksia työelämän käytännön projektien suunnitteluun, toteuttamiseen ja raportointiin. Osa meistä suorittaa näitä projektiopintoja 2-4 opintopisteen verran toimimalla ohjaajana Yrityskylässä syksyllä 2015 ja keväällä 2016. Innokkaita ohjaajia olikin noin 50, joten pitkin lukuvuotta liiketalouden opiskelijat ovat osa Yrityskylän toimintaa.


Mikä ihmeen Yrityskylä?

Yrityskylä on toiminut viiden vuoden ajan ja saanut mainetta myös kansainvälisellä tasolla. Yrityskylä on 6 luokkalaisille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden oppimisympäristö. Ympäri Suomen on yhteensä kahdeksan Yrityskylää, joista yksi on Tampereella. Tampereen Yrityskylän tiloissa on 17 eri yritystä, mm. Aamulehti, Samsung, Metso ja Tampereen sähkölaitos. Yrityskylän tavoitteena on opettaa lapsille työelämän ja talouden perusteita hauskalla tavalla!

Yhtä aikaa Yrityskylässä vierailee noin 70 oppilasta, joilla jokaisella on omat ammattinsa aina logistiikkatyöntekijästä kahvilapäällikköön. Jo ennen Yrityskylään tuloa oppilaat ovat opiskelleet työelämän asioita koulussa ja tehneet esimerkiksi työhakemukset haluamiinsa työtehtäviin. Yrityskylässä oppilaat toimivat yhden koulupäivän ajan työntekijöinä ja kuluttajina Yrityskylässä. Heillä oli tarkasti määritellyt työvuorot sekä niihin kuuluvat tehtävät. Näihin kuului ammattiin liittyvien erityistehtävien lisäksi esimerkiksi henkilökuntakokouksia. Tauoilla oppilaat toimivat kuluttajina. Oppilaille maksettiin virtuaalista palkkaa ja he saivat omat pankkikortit, joilla he pystyivät tauoilla käymään ostamassa vaikkapa kaakaota kahvilasta tai evästä S-Marketista. Tämä opetti lapsille järkevää rahankäyttöä ja harkintaa, sillä yhden työpäivän palkka ei riittänyt esimerkiksi Samsungilla myynnissä olleiden puhelimien ostamiseen.

Päivä alkoi työsopimusten kirjoittamisella ja punaiseen kansioon tutustumisella. Punainen kansio on oppilaille ja opettajille päivän tärkein työkalu. Sieltä löytyy kaikki tärkeät päivän aikana tarvittavat paperit.
Metson työntekijöitä

Metsänhoitoyhdistyksellä sai kaataa puita metsäkonesimulaattorilla.

Saarioisten tuotantotyöntekijän tehtäviin kuului mm. hygieniapassin suorittaminen ja makaronilaatikoiden valmistaminen.  

Pirkanmaan jätehuolto solmi jätehuoltosopimuksia ja myi mm. siivouspalveluita.

Koskiklinikalla Yrityskylän työntekijät pääsivät työterveyshoitajan tekemään tarkastukseen, jossa tutkittiin näkö ja verenpaine. 

Yritysten mainoksia.

Tampereen teknillisellä yliopistolla työskentelivät esimerkikisi rehtori ja  tutkija.

Tauolla oppilaat saivat noutaa evästä lounasseteliä vastaan ja halutessaan ostaa myös tuotteita omalla pankkikortillaan.

Ohjaajana Yrityskylässä

Me ohjaajat saimme koulutuksen tehtäviimme ja tehtävänämme oli neuvoa ja tukea oppilaita saamissaan tehtävissä sekä varmistaa päivän sujuvuus. Päivän mittaan pystyimme antamaan lapsille myös lisätietoa esimerkiksi yhteiskuntaan ja talouteen liittyvistä asioista. Tärkeää oli myös kannustaa lapsia ja auttaa heitä kehittämään ajatuksiaan eteenpäin - kuitenkin siten, että lapset olivat pääroolissa ja aikuinen nimenomaan vain ohjaajana.  Itselläni on nyt takana kolme ohjauspäivää Metsolla ja Saarioisilla. Jokainen päivä erosi toisistaan huomattavasti, sillä lapsiryhmät olivat aina yksilöllisiä omine tarpeineen. Kokemukseni perusteella ohjaajalle hyviä ominaisuuksia ovat ainakin iloisuus, ongelmanratkaisukyky, kärsivällisyys ja luovuus. Me ohjaajat emme kuitenkaan olleet yksin, sillä tarvittaessa apua pystyi kysymään myös Yrityskylän vastuuohjaajilta.

Suosittelen ehdottomasti ohjaajana toimimista Yrityskylässä, mikäli sellainen mahdollisuus tulee eteen! Innostuneiden lasten keskellä oli mukavaa toimia ohjaajana.

”Mä voisin olla täällä vaikka viikon!” – Saarioisilla toimitusjohtajana työskennellyt tyttö 


Kirjoittanut Vilja Alasorvari