maanantai 26. lokakuuta 2015

Minäkö maailmalle?

Tiedättekö sen tunteen, kun tekisi mieli repäistä, tehdä jotain täysin erilaista ja kokeilla rajojaan? Minä tiedän, mutta käytännössä olen jäänyt samoihin rutiineihin ja ympyröihin pyörimään. Tässä vaiheessa elämää olen päässyt muuttamaan 3km päähän lapsuudenkodistani, saavutus sekin kaiketi. Nyt opiskeluiden ohessa on kuitenkin tarjolla kaikille mahdollisuus katsoa vähän kotikontujaan pidemmälle. Nimittäin vaihtoon lähteminen!
Itselleni päätös oli lopulta todella helppo, yllätyin itsekin, etten miettinyt sitä juurikaan syvemmin. Syksyn ja alkukevään varrella koulullamme oli useita KV-vaihdon infotilaisuuksia ja niiden ohittaminen ei ole mahdollista, jos liikut koululla vähänkään ympäröivää maailmaa seuraten. Meitä Tamkissa neuvotaan kädestä pitäen, kuinka hakeminen tapahtuu ja mitä vaiheita siihen liittyy, joten kauhean paljon mitään epäselvää ei pitäisi kenellekään opiskelijalle prosessin kulusta jäädä. Kansainvälisyyteen kannustetaan ja monet ymmärtävät sen arvon ja hakevatkin vaihtoon.
Oleellista olisi kuitenkin muistaa kaikkien muiden kouluhommien keskellä hakuajan loppumisaika. Itselleni valkeni se hyvinkin äkillisesti, kun työtoverini iltavuorossa ollessamme kyseli, että minkä pistin hakuni ensimmäiseksi vaihtoehdoksi. Nanosekunnin murto-osassa tajusin, että haku sulkeutuisi tuntien kuluttua, enkä ollut miettinyt vaihtokohdettani muutamaa ajatuksenomaista vaihtoehtoa pidemmälle. Lopputyövuoro menikin näitä pähkäillessä ja kotiin riennettyäni täytin hakemuksen hyvinkin hutaisten valiten muutaman jokseenkin järkevän koulupaikan. Ei muuta kuin hakemusta menemään ja keskittymään muihin juttuihin.
Nyt on vahvistus vaihtokohteesta tullut, pääsin toisena olleeseen hakukohteeseeni. Tässä vaiheessa onkin käynnissä se kaikista piinallisin vaihe, eli odottaminen. Vaihtokohteesta lopullinen vahvistus saattaa tulla hyvinkin myöhään, joskus jopa vain viikkoja ennen vaihdon alkamista. Tässä vaiheessa en siis tehdä juurikaan mitään, sillä kaikkien valmisteluiden tekeminen voi alkaa vasta sitten kun lopullinen hyväksymispäätös on tullut.
Mahdollisesti palailen myöhemmin kertomaan vaihtoprosessin edistymisestä sikäli kun kerrottavaa on. Sitä odotellessa kannustankin kaikkia miettimään vaihtoon lähtemistä ja tutustumaan koulumme laajaan kohdevalikoimaan. Lähtemistä ei kannata pelätä sillä kyse on vain muutamasta kuukaudesta, joka on kuitenkin sopivan pitkä aika kokea uusia asioita ja saada uutta näkökulmaa elämään.