lauantai 19. syyskuuta 2015

Nuoret onnistujat 11.9.2015

Nuoret onnistujat -tapahtuma keräsi jälleen TAMKin ison juhlasalin aivan täyteen ja tanssistudio Razzmatazz lämmitti yleisön vauhdikkaalla esityksellään. Y-kampuksen järjestämä tapahtuma on perinteisesti järjestetty lähellä Yrittäjän päivää, jota juhlitaan 5.9. Yrittäjän päivästä ja siihen liittyvistä tapahtumista voi lukea lisää tapahtuman verkkosivuilta www.yrittajanpaiva.fi


Y-kampus 

Mikael Juntunen kertoi aluksi Y-kampuksen toiminnasta ja syksyn kurssitarjonnasta. Kursseista saa apua työelämään ja voi päästä tekemään yhteistyötä myös yrittäjien kanssa. Lisää tietoa kursseista löytyy osoitteesta www.y-kampus.fi

Mielenkiintoinen yhteistyöprojekti on yhdessä ProAkatemian kanssa järjestettävä Feminaari-seminaari Tampere-talossa 18.9. Inspiroiva tapahtuma bisneksestä ja yrittäjyydestä kiinnostuneille. Lippuja on toistaiseksi vielä saatavilla: feminaari.fi. 

Muita tulevia tapahtumia Y-kampuksella ovat Bisnestä Venäjälle 7.10., jossa käsitellään venäläistä bisneskulttuuria Suomen näkökulmasta, sekä myös Stagella järjestettävä Recycled is the new black 10.11. Sen yhteydessä juhlistetaan Y-kampuksen 3-vuotissynttäreitä, joten paikalle kannattaa ehdottomasti ilmaantua.

Tampere ES

Marko Rasinmäki kävi kertomassa Tampere Entrepreneurship Societystä, joka on voittoa tavoittelematon, opiskelijavetoinen järjestö, jossa monipuoliset ihmiset voivat tavata ja rakentaa omaa verkostoaan. Tampere ES kokoaa yhteen opiskelijoita, yrittäjiä, yrityksiä ja yrittäjyydestä kiinnostuneita. Yhteisöstä voi saada apua oman idean kehittämiseen ja toisaalta muodostaa tiimin toteuttamaan omaa ideaa. Lisätietoja löytyy osoitteesta www.tampere.es.


Marina Hallikainen -  Nuorena toimitusjohtajaksi

Sattumalla oli näppinsä pelissä, kun vanha lukiokaveri otti Marina Hallikaiseen yhteyttä perustaessaan omaa pelifirmaa. 23-vuotiaan automaatioteekkarin elämä muuttui yhdessä rykäyksessä. Hän siirtyi suoraan opiskelijaelämästä miesvaltaiselle allalle töihin. Motivaationa työhön toimi oma hevosharrastus, jonka ylläpitäminen oli vaikeaa opiskelijan tuloilla. 

Talvella 2008-2009 viiden hengen tiimi oli kasassa ja Marina kiersi pitkin Helsinkiä toimitusjohtajan ominaisuudessa jututtamassa isoja pelifirmoja. Suomessa peliteollisuus on avoimempaa kuin muualla maailmassa, joten neuvojen kysyminen niin Remedyltä kuin Housemarkilta onnistui. Marina meni tapaamisiin periaatteella "Haluan perustaa pelifirman ja haluan tietää kaiken mitä pitää tietää.".

Kuvaaja: Mia Heikkinen


Colossal Order

Colossal Order (www.colossalorder.fi) perustettiin Tampereella 2009 ja se työllistää nyt 15 työntekijää. Yritys tuottaa simulaatiopelejä pc- ja mac-alustoille.  Ensimmäinen peli Cities in Motions näki päivänvalon 2011 ja sen jatko-osa 2013. Keväällä 2015 julkaistiin unelmaprojekti Cities: Skyline, jolla oli julkaisupäivänä yli 60 000 yhtäaikaista pelaajaa. Ensimmäinen ja viimevuotinen tilikausi ovat olleet ainoat tappiolliset. Jo toisena toimintavuotena tehtiin voittoa. 

Menestyksen avaimet

Yritys ei voi menestyä ilman hyviä työntekijöitä, jotka vievät yritystä eteenpäin. Mahtava tiimi on ollut yksi Colossal Orderin menestystekijöistä. Järkevät työajat, selkeä vastuunjako ja tehtävät, luotettavat työkaverit ja avoin ympäristö luovat tervettä yrityskulttuuria. Pelialalla usein toimitusjohtaja ja pääohjelmoija ovat sama henkilö, jossa ei Colorral Orderin toimitusjohtajan mielestä ole järkeä: tuote on se mikä ratkaisee. Toimitusjohtajan tulee toteuttaa strategiaa ja muun tiimin tehdä itse peliä. Yritystä perustettaessa tulee ottaa nämä asiat huomioon ja miettiä mikä on järkevää.

Marina mainitsee myös luotettavien yhteistyökumppanien ja alihankinnan tärkeyden. Näin voidaan paikata omaa osaamista ja tarvittaessa moninkertaistaa tiimin koon. Hyvä kirjanpitäjä pelastaa aina paljon ja juristin palkkaaminen on tärkeää etenkin sopimuksia myydessä. Täytyy kuitenkin muistaa, että ideaa ei voi suojata. 

Kuvaaja: Mia Heikkinen


Neuvoja yrittäjäksi ryhtyville

Marina moittii suomalaista sanaa 'yrittäjä', joka on kovin negatiivinen. Hänen mukaansa yrittämistä ja yrittäjiä pitäisi ajatella enemmän onnistujina kuin “yrittämisenä”. "Kauhutarinoiden ei saa antaa estää unelmia: ei saa jäädä turhaan jännittämään." Yrittäjyys oli Marinalle se juttu, mitä piti kokeilla. 

Epäonnistumista ei saa pelätä ja Marina saikin yrittäjyytensä alussa pelitalo Remedyltä neuvon: "jokainen hyvä toimitusjohtaja on tehnyt konkurssin ainakin kerran".


Pekka Hyysalo

Pekka Hyysalo aloitti harrastamisen perinteisellä murtomaahiihdolla ja rakasti pienestä pitäen lunta. Hiihtämisestä hän siirtyi lasketteluun ja lumilautailuun. Pekka kokeili myös kilpalaskua ja hyppimisestä kehittyi se "oma juttu". Maailmaa kierrettiin hakemassa unelmaa, puuterilunta.

Menestys alkoi junnumestaruuksilla, mutta Pekka arvostaa enemmän myöhempiä kilpailuja kovemmassa seurassa, vaikka ei palkintosijoilla niin korkealle kivunnutkaan. Andorrassa tuli voitto vuonna 2010.

Kuvaaja: Mia Heikkinen


Yksi sekunti muuttaa kaiken

Hienoin viikko koko lasku-uran aikana oli Hello! Freeski - lyhytelokuvan trailerin kuvaukset. Viimeisenä kuvauspäivänä 28.4.2010 kaikki muuttui viimeisessä hypyssä. Kesken hypyn tuulenpuuska tarttui Pekkaan ja laskeutuminen epäonnistui. Musta kypärä pelasti hengen, mutta Pekka vaipui koomaan. Loukkaantuminen vei liikunta-, puhe- ja toimintakyvyn.

Kesä 2010 kului kaupunginsairaalassa ja sitten kuntoutuksessa, jota seurasi masennusjakso. Pekka ei osaa sanoa mikä auttoi pääsemään masennuksesta yli, elämä alkoi uudelleen eikä ole sen jälkeen jaksanut huolehtia enää "pikkujutuista".

8kk onnettomuuden jälkeen Pekka nousi jaloilleen rollaattorin avulla. 11kk jälkeen oli jo pakko päästä takaisin mäkeen. Ensin aloitettiin murtomaahiihdolla ja sen jälkeen hän lähti mäkeen laskettelemaan. "Se oli hienointa mitä pystyi tekemään tuohon aikaan!". Vanhemmat olivat paljon tukena tuona aikana ja kannustivat mäkeen. Pekka kertoo äitinsä sanoneen: "sit ku osaat laittaa monot ite jalkaan ilman apua niin tervemenoa". Seuraavana syksynä suunta olikin jo kohti Itävaltaa laskettelemaan.

FightBack

Oman brändin perustaminen lähti liikkeelle Itävallassa keväällä 2012 Florian Lehmannin ideasta. Tarkoituksena oli ensin auttaa Pekkaa kuntoutumaan ja sitten muita vastaavan kohtalon kokeneita. Lisätietoa löytyy sivustolta teamfightback.com.

Hyysalon brändi kiteytettiin kolmeen asiaan:

1. Motivaatio
 • takaisin elämään
 • uudet elämän arvot
 • uusi ammatti
2. Liike
 • the fight: terapiat, kuntosalit, kuntoutus, henkilökohtainen taistelu
 • uusi ammatti - tarinani jatkaminen, jokainen taistelee tavallaan
3. Hedelmät
 • kuntoutuminen vauhdissa
 • kirja tulossa
 • dokumenttia kuvataan
 • FightBack tuotteet verkkokaupassa
 • esiintyminen ja motivointi
 • Giving Back - muiden tukeminen ja auttaminen

Pekka kertoo tavoitteistaan innostuneena: "En osannut juosta, mutta päätin opetella. Kun opin juoksemaan, miksi en juoksisi pisintä matkaa, joka on juostavissa: maratoni." Ensimmäinen FightBack Run juostiin Turussa 6.9.2014. Toinen FightBack Run juostiin 5.9.2015 Turussa. Matka tuplataan joka vuosi, kunnes 3. kerralla juostaan kokonainen maratoni. 

Pekan positiivisuus palkittiin. Hänet valittiin 2014 Suomen positiivisimmaksi suomalaiseksi.

VASA Concept

Viisi vuotta onnettomuuden jälkeen tamperelainen Markku Pekonen lähestyi Pekkaa Facebookin kautta ja kertoi VASA Conceptista ( www.brainstrokes.com ), joka auttaa potilaita sensorisen motoriikan palauttamisessa aivohalvauksen jälkeen. Uuden treenausmuodon myötä opetellaan uudestaan yksinkertaisten juttujen kautta tekemään monimutkaisia juttuja. Tämä mullisti Pekan elämän: puheen, kävelyn, kaikki elämäntaidot. 

Viime kesänä Pekka sai kutsuttua VASA Conceptin perustajan Rajul Vasa:n Turkuun kuntoutusviikolle, ja hän haluaa viedä konseptia seuraavaksi Ahvenenmaalle kuntoutusviikoille. Oikeana tavoitteena on FightBack with VASA Concept -kuntoutuskeskusten perustaminen: ensin kotikaupunkiin Turkuun, sitten ympäri Eurooppaa, Australiaan, USA:han.

Kuvaaja: Mia Heikkinen

Läpi Pekan esityksen kajahteli raikuvia aplodeja isossa salissa. Pekka toppuutteli yleisöä useampaan kertaan: "te olette aivan liian lepsuja antamaan aplodeja". Aplodit olivat kuitenkin hyvin ansaittuja, Pekan tarina kosketti monia ja sai aikaan paljon kysymyksiä esityksen jälkeen. Puheenvuoron siirtyessä takaisin Y-kampuksen Mikael Juntuselle, hän sanoi Pekan puheen kolahtaneen paljon, ja niin kävi kyllä allekirjoittaneellekin. Suosittelen ehdottomasti menemään kuuntelemaan Pekka Hyysaloa, mikäli sellainen tilaisuus ilmaantuu.