maanantai 2. kesäkuuta 2014

Tampereen Urheiluakatemia mahdollistaa urheilijan opiskelun.

Alla kaksi liiketalouden opiskelijaa kertoo omasta arjestaan urheilijana ja opiskelijana.

Opiskelun ja urheilun yhdistäminen ilman urheilijoiden etuja ajavaa organisaatiota olisi varmasti paljon vaikeampaa. Tampereen urheiluakatemia onkin omalla kohdallani toiminut  hyvin apuna opiskelun ja urheilun yhdistämisessä. Päästessäni Tampereen  ammattikorkeakouluun lukemaan liiketaloutta aloin jo heti tutkia urheiluakatemiaa nettisivujen kautta. Koulun alkaessa syksyllä tein hakemuksen urheiluakatemiaan ja  pääsin mukaan. Jo hakemiseen sai apua suoraan urheiluakatemiasta.  Saatuani varmistuksen urheiluakatemiaani pääsystä hakeuduin TAMKIn urheiluakatemia vastaavan Esko Tirkkosen puheille. Esko kertoi kuinka menetellä eri asioiden, kuten harjoituspoissaolojen kanssa. Tämän lisäksi osallistuin urheiluakatemian info-tilaisuuteen syksyllä. Siellä tapasi muita akatemialaisia ja sai kuulla lisää urheiluakatemian eduista ja käytännöistä.

Yksi suurimmista eduista urheiluakatemiassa on harjoittelun ja opiskelun yhdistäminen. TAMK on sitoutunut tukemaan ja auttamaan urheiluakatemialaisia selviytymään opinnoistaan välttämättömistä poissaoloista huolimatta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että TAMK on sitoutunut tarjoamaan urheilupoissaolojen takia tulleille rästihommille korvaavia tehtäviä, että akatemialainen pystyy suoriutumaan kursseistaan muiden mukana. Tämä edellyttää tietenkin urheilijalta aktiivisuutta ja koulutehtävien hoitamista kunnialla. Ainakin liiketalouden koulutusohjelmassa, missä opiskelen, on homma toiminut hyvin ja vastaanotto sekä tuki urheilijslle hyvä. Olemalla ajoissa ja nöyrä pystyy kaikki asiat kyllä aina sopimaan ja korvaamaan.

Urheiluakatemia tarjoaa myös erilaisia palveluita koulunkäynnin tukemisen ohella. Fysioterpaia ja lääkäripalvelut toimivat hyvin ja vastaanotto aikoja löytyy hyvin. Näiden lisäksi minulle tärkein on ollut akatemiakortti, jolla pääsee vuosimaksun hinnalla käyttämään rajattomasti tiettyjä liikuntatiloja. Mukavaa lisää omaan arkeen ovat tuoneet myös akatemian järjestämät erialiset luennot. Sieltä voi hakea oppia ja innostusta omaan urheilijanarkeen.

Markus Jokinen
Teuvan Rivakka
800m
Liiketalouden koulutusohjelmaHei!

Olen toisen vuoden liiketalouden opiskelija ja olen pelannut koripalloa noin 15 vuotta. Heti kouluunpääsyn jälkeen aloin ottamaan selvää urheiluakatemiasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista, joista sain tietää TAMKin internet-sivuilta. Ensimmäinen syksy meni kuitenkin niin nopeasti, että ajattelin keskittyä vain kouluun ja opiskeluun. Sitten keväällä ajattelin, että olisi hienoa, jos saisin viikon treenimääriä vähän kasvattaa, ja tähän urheiluakatemian tarjoamat aamutreenit sopivat hienosti.

Hain urheiluakatemiaan netissä tehtävällä lomakkeella ja pian sain kuulla, että pääsin mukaan. Juttelin tämän jälkeen myös Esa Tirkkosen kanssa urheiluakatemian eduista ja hyödyistä, ja siitä kuinka sitten korvata mahdolliset poissaolot luennoilta. Koripallossa urheiluakatemialaiset harjoittelevat Sammon Keskuslukion kanssa, mikä oli mukavaa kun pelaajat ja valmentaja olivat entuudestaan tuttuja ja harjoitukset järjestetään vuoroviikoin TAMKin liikuntatilassa.

Urheiluakatemia on auttanut minua kehittymään urheilijana ja opiskelijana. Kaikkein tärkeintä urheilun ja opiskelun yhdistämisessä korkeakouluvaiheessa on mielestäni ajankäytönsuunnittelu ja kommunikointi opettajien kanssa. He ovat olleet liiketalouden puolella ainakin hyvin ymmärtäväisiä ja tukevat harrastustani. Urheiluakatemia tarjoaa myös paljon Markuksen mainitsemia oheispalveluja ja luentoja, joita en ole valitettavasti kerennyt vielä hyödyntämään. Täytyy ensi lukuvuodella tutkia myös niitä mahdollisuuksia!

Kannustan opiskelijoita rohkeasti hakemaan urheiluakatemiaan sekä näin mahdollisesti saamaan lisää laadukasta harjoitusaikaa ja mahdollisuuden lähteä kisamatkoille ja harjoitusleireille ilman huolta opintopisteiden saamisesta.

Anni Lehtola
Koripallo
Tampereen Pyrintö
Liiketalouden koulutusohjelma