perjantai 7. maaliskuuta 2014

TTO:n ekskursio Budapestiin


Sarjassaan toinen TTO:n (Tampereen tradenomiopiskelijat Ry) yritysekskursio suuntautui tänä vuonna Budapestiin Unkariin 2.2.-6.2.2014. Reissu oli erittäin opettavainen, sillä ainakin itselleni Unkarin yrityskulttuuriin ei ollut hirveästi tullut tutustuttua aikaisemmin. Herätys lähtöpäivän aamuna oli aikaisin, sillä bussi Tampereen linja-autoasemalta kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää lähti heti aamukuuden jälkeen. Bussimatka lentokentälle ja lento Budapestiin sujuikin varsin unisissa tunnelmissa.  


Perillä porukka alkoi heräillä ja onnekkaina olimme saaneet lentokentälle meitä vastaan Unkari-Suomi Seurasta Juditin, joka ohjasi meidät bussiin ja kertoi samalla Budapestistä ja Unkarista, kun suuntasimme kohti hostelliamme Budapestin keskustassa. Saimme myös hieman vinkkejä mitä nähdä ja tehdä Budapestissä. Ensimmäiselle päivällemme Budapestissä ei ollut vielä muuta suunniteltua ohjelmaa, joten Judit järjesti meille pöytävarauksen ja ohjasi meidät Trofea Grill -nimiseen ravintolaan syömään, missä sai syödä ja juoda niin paljon kuin jaksoi hieman alle 20 eurolla.

Seuraavat neljä päivää pitivät sisällään yritysvierailuja niin Leinonen Group Hungaryssä, FirstMedissä, Suomen suurlähteystössä, Beweship Hungaryssä, Finprolla, ArWorksillä, Budapestin Business-koululla sekä epäonnisen reissun Haltonille, jonne matka kesti lähes tunnin jonka jälkeen olimme hieman eksyksissä ja kaiken kukkuraksi Haltonin yhteyshenkilö oli vielä unohtanut sovitun vierailun.
Iloinen joukko eksyksissä Budapestin laitamilla

Muuten aika kului kulttuurinähtävyyksiä ja ostoskeskuksia kierrellen. Tuli myös syötyä hyvin mukavissa ravintoloissa (mm. keskiaikaisessa ravintolassa missä ruoka syötiin käsin), sekä vierailtua Törleyn museossa ja viinikellareissa. Reissu oli erittäin opettavainen, sillä opimme paljon Unkarin taloudesta ja kuuluisista Unkarilaisista, sekä Unkarin vienti- että tuontiteollisuudesta. Pysäyttävin tieto oli varmastikkin András Jurányin Leinonen Groupilla kertoma tieto palkoista Unkarissa. Keskipalkka on vain 700€ ja minimipalkka millä moni tekee töitä Unkarissa on 300€. Johtajat taas tienaavat noin 2000€ kuussa, eli saman verran kuin opiskelijat saattavat tienata kesäkuukausina kesätöistä.

Torstai-illasta alkoi matka kohti lentokenttää ja sanoimme heipat Budapestille ja Unkarille. Reissu oli kaikinpuolin varsin opettavainen ja onnistunut. Samanlaiselle reissulle lähtisi mielellään vaikka heti uudestaan!