perjantai 21. maaliskuuta 2014

Liiketalouden teemaseminaari: Henkinen hyvinvointi ja syrjäytyminen

Ryhmämme järjesti 10.3.2014 vuoden toisen teemaseminaarin aiheesta ”Henkinen hyvinvointi ja syrjäytyminen”. Seminaarin järjestäminen oli osa Hyvät työelämävalmiudet 2 – kurssia ja näin ollen pakollinen kaikille. Aluksi ryhmämme koki seminaarin järjestämisen liian työllistäväksi muiden koulutehtävien ohella, mutta alkuun päästyämme työt alkoivat luonnistua ja kaikki antoivat oman panoksensa.Seminaaritiimissä oli 28 opiskelijaa ja projektipäällikköinä toimivat Mari Rajasalo ja Mari Rintamäki. Ensimmäisellä tapaamisella jaoimme tehtävät ryhmämme kesken ja tavoitteeksi asetimme mahdollisimman monen sponsorin hankkimisen. Jokainen ryhmän jäsen olikin yhteydessä vähintään kahteen yritykseen. Sponsorien saaminen osoittautui hankalaksi, sillä monessa yrityksessä oli sponsorointikielto tai budjetti ei antanut myöten. Loppujen lopuksi saimme sponsoreiksi Elixian, Makuunin ja Mielikylvyn.

Aluksi suunnittelimme luennoitsijoiksi muun muassa Pekka Hyysaloa ja Juhani Tammista, mutta sponsoreiden vähäisyydestä johtuen olivat heidän hintapyyntönsä meidän budjettiimme liian suuria. Onnistuimme kuitenkin saamaan kaksi hyvää luennoitsijaa: Pessi Peuran ja Johanna Mäenalustan. Seminaari alkoi 10.3 klo 14.15 koulun juhlasalissa. Muutama ryhmämme jäsen oli ovella jakamassa Elixian tutustumiskortteja ja Makuunin alennuskuponkeja. Opiskelijat ohjattiin luentosaliin odottamaan seminaarin käynnistymistä viihdyttävän musiikin soidessa taustalla. Päivän juontajina toimivat Ville Viteli ja Joni Veripää, jotka aloittivat seminaarin toivottamalla kaikki tervetulleiksi.

Ensimmäisenä seminaarissa luennoi nuori yrittäjä ja ”Liekeissä” –blogin kirjoittaja Pessi Peura. Hän luennoi meille itsensä haastamisesta ja merkityksellisten asioiden tekemisen tärkeydestä.  Peura kehotti tekemään meitä kiinnostavia asioita, jotka pelottavat ja joita emme vielä välttämättä osaa. ”Missä on intohimoa, on myös mahdollisuuksia kehittyä”, Peura neuvoi. Peura kertoi itse suhtautuvansa elämään kuin peliin tarkoittaen jatkuvaa omien taitojen kehittämistä ja kokemusten hankkimista. Hän neuvoi myös, että visioidessa tulevaisuutta, tulee ajatella että nämä asiat tulevat tapahtumaan. Hän kehottaa pitämään ympärillä samanhenkisiä ihmisiä, ja viettämään aikaa sellaisten ihmisten kanssa, joita itse arvostaa. Joskus lähipiiri saattaa olla suurin este haaveiden toteutumiselle. Peura on hyvä esimerkki intohimoisesta nuoresta yrittäjästä, jota ei vastoinkäymiset lannista. Esiintyjänä hän oli erittäin luonteva ja innoittava persoona. Häntä oli mielenkiintoista kuunnella ja luento sopi teemaamme erittäin hyvin.

Pessi Peura liekeissä


Ensimmäisen luennon jälkeen pidettiin pieni tietoisku, jota juonsivat Arttu Tuhkio ja Helena Tuominen. Tietoiskussa kerrottiin opiskelijaterveydenhuollosta ja TE-palveluista (Nuorisotakuu ja Sanssi-kortti). Tauolla esitettiin myös seminaariin osallistuvien opiskelijoiden ennakkotehtävänä lähettämiä kuvia, jotka kuvastivat heitä onnellisiksi tekeviä asioita. Suosituimmat kuvien aiheet olivat luonto, lemmikkieläimet ja urheilu. Parhaat kuvat palkittiin Mielikylvyn lahjakorteilla.

Johanna Mäenalusta
Toinen puhujamme oli psykologi Johanna Mäenalusta opiskelijaterveydenhuollosta.  Hän piti varsin
kattavan esityksen siitä, mitä hyvinvointi oikeastaan tarkoittaa. Luento sisälsi vastauksia siihen, kuinka henkistä hyvinvointiaan voi ylläpitää ja parantaa etenkin opiskelijanäkökulmasta. Hän luennoi myös stressin oireista, vaikutuksista ja hallinnasta. Luento oli ammattimainen ja jokaiselle varsin hyödyllinen. Mäenalusta esitti asiansa hyvin selkeästi ja mieleenpainuvasti. Luento oli kaikille hyvää kertausta oman henkisen hyvinvointinsa ylläpitämiselle.

Seminaari oli kaiken kaikkiaan hyvin onnistunut tapahtuma niin luennoitsijoiden kuin järjestäjienkin osalta. Saimme positiivista palautetta niin oppilailta kuin opettajiltakin.

VOIKAA HYVIN.

Artikkelin kirjoitti ryhmä 12LikoR1.