maanantai 7. marraskuuta 2011

EKA VUOSI käynnistyi!

Siinä minä istuin. Keskellä suurta auditoriota hieman jännittyneenä tilanteesta, jossa en ollut ollut reiluun neljään vuoteen. Auditorio oli täynnä nuoria, kaikki liiketalouden uusia yhteyshaussa valittuja opiskelijoita valmiina aloittamaan opiskelut ja opiskelijaelämän. Muutamien pakollisten alkutoivotusten ja sanojen jälkeen auditoriosta poistuttiin ryhmittäin. Siitä se sitten lähti, siinä me olimme. Oma ryhmäni, jonka kanssa tulisin vähintään tämän ensimmäisen vuoden toimimaan tiivisti yhdessä. Jakaisimme ilot ja surut, tenttipaineet ja hauskuudet. Odotin innolla, että pääsen tutustumaan heihin!

Ensimmäisen viikon jälkeen ryhmä jaettiin kolmeen firmaan, ja pääsimme tositoimiin: perustamaan yritystä. Liiketalouden koko ensimmäinen vuosi perustuu tiimityöskentelyyn ja oman yrityksen pyörittämiseen. Ajatuksena on se, että tekemällä oppii! Aluksi ihmetyttikin se, että eihän me tästä mitään tiedetä, mutta silti tehdään! No kyllä sitä oppia sitten pikkuhiljaa omien virheiden ja luentojen kautta kuitenkin alkoi kerääntyä. Tiimin yhteistyö lähti rullaamaan todella hyvin ja inspiraatiota olemme saaneet yhteistyökumppaneilta, mm. yritysvierailuilta, messuilta ja esimerkiksi yrittäjyyden teema-päivästä.Kuva: Osallistuin syyskuussa Nuoret Yrittäjät -seminaariin, jossa myös Duudsonit kertoivat kokemuksiaan yritystoiminnastaan.

Haasteita alussa asetti täysin uudenlainen toimintaympäristö, johon perustimme yrityksen. Yrityksemme toimii Kykylaakso-nimisessä virtuaalimaailmassa. Meiltä vaadittiin paljon uudenlaista ajattelua ja yksityiskohtaista toimintaa joka suhteessa. Joskus saattoi tuntua hieman raskaalta, kun jokainen lounasravintolamme tarvitsema raaka-aine oli listattava ja hinnoiteltava erikseen, mutta yhdessä siitäkin selvittiin! Alussa myös Moodle-oppimisympäristö vaikutti haastavalta; ”apua, tarviiko näin paljon juttuja tehdä netissä?!” olivat ensimmäiset ajatukseni. Mutta nyt vannon jo täysin tuon internetympäristön nimeen. Kaikki sujuu yllättävän vaivatta, luentojen materiaalit ja tehtävät saa ladattua helposti koneelle ja ne voi tulostaa vaikka tunnille mukaan.

Vaikka itsenäinen opiskelu omassa oppiyrityksessä saattaa kuulostaa haastavalta, ja moni miettii, miten saa itsensä tekemään työt ja motivoitumaan koulunkäyntiin. Voin kertoa, että itselläni tai muillakaan tiimimme jäsenillä ei juuri ole ollut tätä ongelmaa. Innostus työntekoon syntyy kaikille, kun luodaan itse omat säännöt ja kehitetään omaa toimintaa itse. Kun tiimi uskoo omaan yritykseensä, jokainen jäsen haluaa saada firman pyörimään mahdollisimman hyvin, ja siten myös hommat hoituvat. Myös ryhmäpaine edesauttaa opiskelun etenemistä ja töiden tekemistä. Jos et hoida töitäsi firmassa, ei opettaja ole se joka tulee sinulle huutamaan, vaan firmasi ja opiskelukaverisi ovat ne jotka kärsivät, ja siitä huomauttavat.

Liiketalouden koulutusohjelma vaikuttaa varsin monipuoliselta, jo nyt olen oppinut taloushallinnon perusteet, viestimään yritysmaailmassa, luomaan markkinointisuunnitelmia ja laskemaan budjetteja sekä tarkastelemaan yritystoimintaa juridiselta kannalta. Tämän lisäksi on ollut mahtavaa huomata, että TAMKilla on paljon mahdollisuuksia tarjottavana opiskelijoilleen. Viikoittain ilmestyy sähköpostiini erilaisia vinkkejä harjoittelupaikoista, erilaisista kursseista sekä erikoisluennoista. Syksyllä sain eteeni ilmoituksen Visio 2011 -tapahtumasta, josta itse innostuin ja lähdin heti mukaan, ja pääsinkin osallistumaan. Innovointitapahtuma tarjosi paljon uusia oppeja ja kokemuksia tiimityöstä! Mahdollisuuksia on siis paljon, tietenkään unohtamatta opiskelijakunta TAMKOn toimintaa ja paikallisen ainejärjestö TTO:n järjestämiä opiskelijatapahtumia!

Myös erikoistumisvaihtoehtoja ensimmäisen vuoden firmatoiminnan jälkeen on runsaasti, mm. projektijohtaminen, markkinointi, oikeudellinen asiantuntijuus ja Proakatemia. Minä olen lähtenyt opiskelemaan liiketaloutta, koska haluaisin jatkaa Proakatemiaan. Sinne siis suuntaan, mutta täytyy sanoa, että liiketalouden koulutusohjelma on yllättänyt minut positiivisesti jo nyt ja paljon on vielä edessä! Parasta näiden ensimmäisten kuukausien aikana on ollut oma ryhmä, jolta olen saanut tukea, ja joka on auttanut puurtaman eteenpäin! Tästä on hyvä jatkaa.

Johanna Tahlo
11LikoE