maanantai 8. maaliskuuta 2010

Seinäjoen harjoitusyritysmessut 9.-10.2.2010

Suomen harjoitusyritysten keskus FINPEC järjesti yhteistyössä Seinäjoen ammattikorkeakoulun SeAMKin ja koulutuskeskus SEDU:n kanssa Suomen suurimmat harjoitusyritysmessut 9.2.–10.2.2010. Tapahtumapaikkana toimi Seinäjoen ravikeskus, johon kokoontui 51 harjoitusyritystä eri puolilta Suomea. Harjoitusyritysmessuilla tarkoituksena oli päästä käyttämään teoriassa opittuja taitoja, luoda yhteistyötä muiden harjoitusyritysten kanssa ja harjoitella omaa toimintaa messuilla.

Freshco Oy osastollaan Seinäjoella

Tampereen ammattikorkeakoulusta lähti Seinäjoelle yhteensä 17 yritystä: 12 TAMKin omaa ja viisi entisen PIRAMKin harjoitusyritystä Ikaalisista. Messuihin valmistautuminen alkoi jo ennen joululomaa joulukuun alussa. Kuitenkin ryminällä lähdettiin liikkeelle heti vuoden alusta, kun päästiin rentoutumisen jälkeen takaisin firman hommiin. Jokainen teki töitä hiki hatussa ja aikataulussa pyrittiin pysymään. Oikeita yrityksiä haettiin tukemaan harjoitusyritysten toimintaa, ja lopulta melko moni harjoitusyritys saikin hankittua sponsoreita. Jokainen tiesi, että panokset olivat kovat. Messuilla oli jaossa palkinnot seuraavista kategorioista: paras ulkoasu, paras asiakaspalvelu, paras lehdistötiedote ja yleisön suosikki. TAMKin harjoitusyrityksiä eniten varmasti ajoi eteenpäin tieto siitä, että kaksi parasta lähtee koulun kustannuksella edustamaan TAMKia ja omaa harjoitusyritystään Barcelonaan, Espanjaan järjestettäville kansainvälisille harjoitusyritysmessuille 17.–19.3.2010.

FiQ Oy edustaa TAMKia tulevilla Barcelonan kansainvälisillä messuilla

Messuille lähdettäessä jokaisen innostuneen harjoitusyrityksen edustajan visio messuista oli sama: oppia, harjoitella, verkostoitua ja pitää hauskaa myyntityön ohessa. Harjoitusyritysten jäsenet olivat panostaneet koko alkuvuoden täysillä näihin messuihin, se tulisi olemaan yksi vuoden kohokohdista. Seinäjoen ravikeskukselle päästessämme alkoi kiivas sirkus. Sadat messuosaston rakentajat alkoivat kyhätä vauhdilla omaa osastoaan valmiiksi. Osalle harjoitusyrityksistä kokoamisprojekti onnistui suunnitellusti, osalle taas tuli improvisaatiotaidot tarpeen, kun messuosasto ei vastannutkaan alkuperäistä olettamaa. Vaikeuksista huolimatta jokainen näytteilleasettaja sai osastonsa valmiiksi määräaikaan mennessä. Kello 13.00 Seinäjoen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Irene Turenius julisti messut avatuiksi, ja intensiivinen kaupankäynti pääsi alkamaan.

Harjoitusyritysmessut olivat yleisölle avoimet. Erityisesti tiistaina oli paljon ulkopuolisia henkilöitä kiertelemässä messuhallia. He saivat sisäänkäynniltä messuluottokortin, joilla he pystyivät ostamaan näytteilleasettajien tarjoamia palveluita tai hyödykkeitä. Yritysten välinen kauppa hoidettiin laskutuksella. Messut olivat siis muuten täysin ”oikeat” messut, ainoa eroavuus oli, että kaupat tehtiin käyttämällä ”leikkirahaa”. Ensimmäinen messupäivä tuntui erittäin hektiseltä. Jokainen messuilija skarppasi ja yritti tehdä parhaansa, kun messuyleisön joukossa vaani arvioijat, jotka tutkivat osastoja ja näytteilleasettajien toimintaa. Pitkin messupäivää harjoitusyritysten edustajat markkinoivat ja esittelivät toimintaansa myös messuhallin päälavalla pidetyissä yritysesittelyissä. Kaupankäynti ja verkostoituminen päättyivät torven kumahdukseen. Tämän jälkeen harjoitusyritysten jäsenet laittoivat tavarat järjestykseen seuraavaa päivää varten.

Firmita Oy esitteli yrityksensä jumpan muodossa

Raskaan päivän jälkeen oli aika lepuuttaa mieltä ja kehoa hotellilla, kunnes tuli aika lähteä Seinäjoen Rytmikorjaamolle iltatilaisuutta varten. Tilaisuuden avasi Seinäjoen seudun elinkeinokeskuksen johtaja Juha Luukko. Tilaisuuden alkupuolella oli tarjolla pientä purtavaa, joka yllätti runsaudellaan monen vieraan. Kuitenkin itse juhlatilaisuus osoittautui pitkäveteiseksi. Monet vieraat lähtivätkin jo alkuillasta ennen kuin messujen pääesiintyjät stand-up koomikko Joonas Autio ja heavy metal -bändi Ground Flame pääsivät lavalle.

Harjoitusyritysmessujen virallisina kielinä toimivat suomi ja englanti. Kuitenkaan yhtään ulkomaista harjoitusyritystä ei messuilla ollut, vaan kansainvälisen puolen tilaisuuteen toi neljä englanninkielisen koulutusohjelman harjoitusyritystä sekä ulkomaiset messuvierailijat. Toinen messupäivä aloitettiin keskiviikkoaamuna kello 10, jolloin suurin osa näytteilleasettajista oli jälleen huipputerässä uuden päivän haasteita ja kauppoja varten. Keskiviikko oli selvästi hiljaisempi päivä, varsinkin ulkopuolisten messuvieraiden osalta. Harjoitusyritysten välinen kauppa oli kuitenkin yllättävänkin vilkasta. Neljän ja puolen tunnin mittainen messupäivä päättyi palkintojen jakoon, jota pysähdyttiin seuraamaan jännittyneisyyden vallatessa koko messuhallin. Juhlaan oli aihetta, sillä TAMKille kruunun toivat harjoitusyritys Space Masters Oy, joka loistavalla ja lämminhenkisellä osastollaan voitti Paras ulkoasu -palkinnon sekä Ikaalisten yksikössä operoiva Yleisöäänestyksen voittaja -palkinnon kahmaissut harjoitusyritys Tuohi Design Oy.

Space Masters palkittiin parhaasta messuosaston ulkoasusta

Voitokas messuosasto

Messuista jäi todella hyvä ja kokemusrikas mieli. Harvat opiskelijoista olivat päässeet aikaisemmin kokeilemaan, miltä tuntui olla messuosaston puolella myyntitehtävissä. Jokaiselle messuilijalle tämä oli varmasti antoisa kokemus, josta voi ammentaa tulevaisuuden tehtäviin sekä haasteisiin uutta pontta, voimaa ja uusia ideoita. Parasta messuissa oli sen käsin kosketeltava innostava ilmapiiri, joka uhkui kaikista messuilla olijoista. Hienoa oli myös päästä kehittämään omaa myyntitaitoaan ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Virheitä tapahtui ja jokainen löysi varmasti kehitettäviä puolia omassa ja tiimin toiminnassa. Se on erittäin tärkeää jatkuvan kehittymisen kannalta – loppujen lopuksi messuilla oltiin oppimassa!

Jaro Jääskeläinen