maanantai 7. syyskuuta 2009

Meissä jokaisessa asuu pieni yrittäjä

Voimalan intensiivileiri kannustaa opiskelijoita sisäiseen yrittäjyyteen

Mikä saa lukiolaisen viettämään koulussa 24 tuntia putkeen? Yrittäjyyden valmennuskeskus Voimalan intensiivileiri, tietenkin. Tällä kertaa leiri levittäytyi Ylöjärven lukiolle, jossa lukion 110 opiskelijaa perehtyivät yrittäjyyden haasteisiin 14 valmentajan hellässä huomassa. Elokuun lopussa järjestetty leiri tarjosi tietoa ja toimintaa valmentaen nuoria niin ulkoiseen kuin sisäiseen yrittäjyyteen.


Voimalan intensiivileirillä lukiolaiset kehittelivät
tiimeissä uusia liikeideoita.Lukion ensimmäistä vuotta opiskeleva Ilari Mattila suoritti intensiivileirin osana lukion yrittäjyysopintoja. Tämä nuori mies ei suuresti haaveile yrittäjän ammatista, mutta intensiivileiri oli hänen mukaansa hyvä idea:

– Joillekin yrittäjyys voi olla hyvä vaihtoehto, mutta en usko, että se sopii minulle. Tämä leiri on kuitenkin hyvä juttu, sillä täällä oppii monia hyödyllisiä asioita – kuten toteuttamaan ideoitaan, hän kiittelee.

Ilari Mattila kuuluu nuorten valtaosaan, jolle yrittäjyys tarkoittaa vain raskasta työntekoa ja taloudellista epävarmuutta. Hänellä on kuitenkin ideoita, joiden avulla yrittäjyydestä voitaisiin saada houkuttelevampi vaihtoehto.

– Jos yrittäjyydessä ei olisi niin suurta konkurssiriskiä, se voisi olla kiinnostavampaa. Yrittäjyyteen voisi motivoida myös se, että siitä tienaisi paremmin. Tällä hetkellä ajattelen kuitenkin, että palkkatyö on turvallisempi vaihtoehto, sosiaalialasta haaveileva Mattila tiivistää.

Voimalan intensiivileirin valmentaja Taru Söderlund ymmärtää yskän. Hänen mielestään yhteiskunta voisi edistää yrittäjyyttä tarjoamalla monipuolisempia rahoitusmahdollisuuksia, taloudellista turvaa ja tietoa:

– On tärkeää turvata yrittäjän arki taloudellisesti. Monesti aloittava yrittäjä tienaa jopa vähemmän kuin työtön. Käytettävistä rahoitusmahdollisuuksista pitäisi myös tiedottaa enemmän, hän lisää.Sisäinen yrittäjyys on ajattelutapa

Voimalan intensiivileirit valmentavat nuoria myös sisäiseen yrittäjyyteen, joka auttaa menestymään työelämän muutoksissa. Ilari Mattilalle sisäinen yrittäjyys ei kuitenkaan ole vielä tuttu käsite:

– Ei hajuakaan, mitä se on, hän naurahtaa hämmentyneenä.

– Sisäinen yrittäjyys on tapa ajatella; se on vastuunottoa omasta onnellisuudestaan ja urastaan. Lisäksi sisäinen yrittäjyys on aktiivisuutta, riskinottokykyä ja avarakatseisuutta, Taru Söderlund sivistää.

– Siitä on siis hyötyä myös työelämässä, Ilari Mattila napauttaa naulan kantaan.

Voimalalle riittää työsarkaa nuorten valistamisessa. Taru Söderlundin mukaan nuorten käsitys yrittäjyydestä on kapea ja he ajattelevat sen olevan yksinäistä puurtamista nälkäpalkalla.

– Voimalan valmennukset vaikuttavat nuorten asenteisiin ja muokkaavat niitä. Nuoret ajattelevat usein, että yrittäminen on hirveän raskasta, mutta oikeasti se ei ole mitään avaruustiedettä, ja yrittää voi vaikka porukalla! Me tarjoamme nuorille tietoa ja hyvän kokemuksen yrittäjyydestä. Valmennus on osallistumista, ei opettamista, joten nuoret oppivat tekemällä.

Söderlund kannustaakin kaikkia tutustumaan yrittäjyyden monimuotoisuuteen ja kehittämään omaa yrittäjäasennettaan:

– Yhteiskunta on menossa siihen suuntaan, että myös palkkatyö muuttuu enemmän yrittäjävetoiseksi. Suosittelen itsensä johtamisen kurssia kaikille!Teksti ja valokuvat: Wilma Juusonen, Infoduction Ky