tiistai 28. heinäkuuta 2009

Refresh 09 - IPMA:n maailmankongressi

Opiskelijaryhmämme suuntasi kesäkuussa projektijohtamisen moduulin puitteissa kansainvälisen projektinhallintajärjestön, IPMA:n (International Project Management Association) maailmankongressiin Helsinkiin. Kongressi kantoi nimeä Refresh 09.

Kongressi oli kolmipäiväinen, mutta piipahdimme paikalla yhden päivän ajan. Päivä oli rakennettu siten, että aluksi ohjelmassa oli kaksi pohjustusluonteista keynotea, joiden pitäjinä oli varsin kovan luokan esiintyjiä ja asiantuntijoita. Tämän jälkeen ohjelma haarautui viiteen-kuuteen seminaariin tai workshoppiin, joissa kussakin oli oma aiheensa. Seminaarit ja workshopit jakautuivat edelleen yksittäisiin esityksiin, joista sai poimia mieleisensä. Lisäksi paikalta oli varattu tilaa eri yritysten ständeille.

Ensimmäisen keynoten piti NASAn ohjelma- ja projektijohtamisen akatemian johtaja, tohtori Ed Hoffman. Hän kertoi lähinnä akatemian käytännöistä, mutta erityisen vaikutuksen teki hänen uskomattoman luonteva esiintymisensä. Selkeästi maailmanluokan puhuja.


NASAn videomateriaalin tarkastelua tohtori Hoffmanin johdolla.

Toisen keynoten esittäjä ei päässyt paikalle, mutta häntä tuurasi toinen maailmanluokan puhuja, kirjailija ja kansainvälisen oppimisinstituutin (International Institute of Learning) varajohtaja Judith W. Umlas. Hän puhui esityksessään tiedostamisen tärkeydestä, joka on merkityksellistä myös projektityöskentelyssä.


Umlas saa yleisön ymmärtämään tiedostamisen tärkeyden elämässä ja projekteissa.

Tämän jälkeen piipahdimme kuuntelemaan Siemens AG:n Business Intelligence -johtajan Wolfgang Raschkan esitystä Siemensin projektinhallintasertifioinnista ja sen kytkennästä IPMA-sertifiointiin. Päivän paras esitys! Selkeä, tarpeeksi kepeä, mutta kuitenkin riittävän syvällinen.


Johtaja Raschka esittelee Siemensin projektinhallintasertifiointia.

Raschkan jälkeen luvassa oli Citecin hallituksen puheenjohtajan Rune Westergårdin esitys kulttuurierojen huomioimisesta johtamisessa. Sen jälkeen ohjelmaan oli kirjattu lounastus sekä kahvit. Kiertelimme myös ständeillä tässä välissä. Iltapäivän puolella ohjelmassa oli TVO:n projektijohtajan Jouni Silvennoisen katsaus Olkiluoto 3:n ja 4:n vaiheisiin.


Refresh-materiaaleja.

Päivän aikana oppi yhtä jos toistakin projektihallinnan ihmeellisestä ja suuresta maailmasta. Kenties jonakin päivänä yksi ryhmämmekin opiskelijoista on maailmankongressin puhujakaartissa...