sunnuntai 26. lokakuuta 2008

Projektiopintojen ihmeellinen maailma

Liiketalouden koulutusohjelmassa päästään tutustumaan projektien maailmaan aluksi harjoitusyritystoiminnan puitteissa. Meillä 2007-vuosikurssilaisilla haasteena oli tuottaa harjoitusyrityksen messuosallistumisesta projektisuunnitelma, itse toteutus sekä projektin loppuraportti – projektin läpiviennin kolme kovaa osa-aluetta. Projektinhallintaan annettiin jo tuossa vaiheessa hieman eväitä oppituntien muodossa.

Syvempi katsaus projekteihin luodaan toisena vuonna kaikille yhteisen projektinhallintakurssin muodossa. Käsitteet WBS ja kriittinen polku tulevat varmasti kaikille tutuiksi viimeistään tässä kohtaa opintoja. Projektinhallintakurssin mielekkäin elementti on se, että projektit tehdään oikeille yrityksille ja yritykset saattavat jopa käyttää lopputuotoksia hyödykseen. Tänä vuonna projekteja tehtiin Plenwarelle, John Deere Forestrylle sekä Metsolle. Itse olin mukana projektissa, jossa tehtävänämme oli tutkia rekrytointiportaalien merkitystä osana yrityksen työnantajamielikuvaa. Projekti oli intensiivinen ja kokonaisuudessaankin erinomaisen mielenkiintoinen.

Projektinhallintakurssin jälkeen on mahdollisuus pyrkiä opiskelemaan projektijohtamisen kokonaisuuteen. Siinä missä projektinhallintakurssi on viiden opintopisteen laajuinen suoritus, on johtamiskurssi 15-25 pisteen laaja paketti ja se kestää vuoden ajan. Johtamiskurssin yksi huipennus on päästä suorittamaan kansainvälisen projektinhallintajärjestön IPMA:n (International Project Management Association) D-tason projektinhallintasertifikaattia. Sertifikaatti on tunnustettu ja tunnettu ympäri maailman, joten siitä saatava hyöty on varsin kiistaton.

Projektinhallintataidot ovat erinomainen pari minkä tahansa muun opintosuuntauksen ohella. Niin markkinoinnin kuin taloushallinnonkin alueella taidot tulevat varmasti hyödyksi asti, jos ei välittömästi niin vähintäänkin välillisesti.